Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Houten Castellum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Houten Castellum

Telegrafische verkorting: Htnc
lijnkmjaar
Utrecht- Boxtel91868
NS tramlijn Houten1,92001 - 2008
Geopend op8 jan 2001
Gesloten op14 dec 2008
Heropend op12 dec 2010

treinstation in gebruik
Provincie: utrecht

halte (2000-2009)Eenvoudig perron met trap over het spoor. architect: Henk Woltjer
stationsgebouw (2010)Type Randstadspoorhalte In het kader van Randstadspoor is een aantal stations vernieuwd of nieuw gebouwd. Deze stations lijken qua uitvoering nogal op elkaar, hoewel er wel onderlinge verschillen zijn.

Een dak...lees verder

adres: 

Het Spoor 101
3994AZ Houten
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
9 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Houten Castellum

35 afbeeldingen

16 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 10 okt 2020 zijn omrand.

2000 (9)
2010 (26)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (15)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Gertjan Stamer13 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Perronnaambord en infobord busdienst met station Houten staat bij opening op 12-12-2010 nog steeds op zelfde plek,busdienst dus opgeheven.Opgang oude tramperron vrijwel verdwenen onder geluidswal met glas.Hoge voetbrug is bij mijn weten in November 2010 gesloopt(niet zeker!).Naam van het station op het dak is op 12-12-2010 nog niet te zien,lijkt me vrij nutteloos want hoge bebouwing ontneemt het zicht...
Frank12 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik zal foto's en een filmpje van gisteren mailen naar de webmaster. Links plaatsen kan wegens spamredenen hier niet zag ik net bij mijn eerste poging. Een correctie. De opening van het eerste station is op 8 januari 2001 geweest, zoals terecht op wikipedia staat vermeld. Destijds geopend door mevrouw Netelenbos. Ik was zelf ook aanwezig bij deze opening, die bestond uit een ritje met de tram door 150 genodigden. Aansluitend volgde een nieuwsjaarsreceptie van de gemeente in een grote spiegeltent.
Antwoord webmaster:
link plaatsen kan wel, maar dan moet je het gedeelte http:// weghalen, dan accepteert hij het tekstje wel. dat doe ik omdat er soms spam in dit formulier werd geplaatst waarbij ik geredirect werd naar een andere pagina, en dus ook niet meer in mijn CMS kon editen. Ik dacht nog, 8 januari, dat heb ik zo in de database staan. maar de database zet data in amerikaanse manier weg (de server staat in de VS), dus ik heb er nu 1/8/2010 van gemaakt, nu klopt het wel.
Gertjan Stamer12 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Zondag 12 December 2010 wordt deze sterk op Utrecht Zuilen gelijkende halte in alle stilte geopend..geen feesttent of zoiets! Het is nog lang niet af maar wel gereed voor gebruik-geen perronnaamborden,geen banken,geen reclame's,geen gele vertrekstaten van NS en onderdoor nog niet echt open maar met vlonders bedekt voor loopgemak.Fietsenstalling is tijdelijk en is aan zuidoostzijde en even verderop kan men auto's kwijt. Slechts 1 kaartautomaat op perron en witte opgeplakte posters met NS dienstegeling erop.Gebruiksklaar en bezemschoon maar nog lang niet volledig..dat zal wel volgen in 2011. Bebouwing is hoog en dominant,beperkt zicht op fraaie overkapping.
Antwoord webmaster:
Ja ik zie wel problemen om dit gebouw een beetje redelijk op de foto te krijgen. Hoewel je natuurlijk gebruik kunt maken van de bebouwing om een mooi zicht te krijgen. gewoon een keertje aanbellen en vragen of je van binnenuit een foto mag maken.
maarten3 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hoi Wichor idd station Hoten Castellum is bijnA gereed heb geen foto´s HELAAS als het goed is zou station per 12 december in de dienstregeling staan volgens de ns. mocht ik foto´s vinden stuur ik die op. Groet maarten.
wichor (webmaster)23 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
heeft er iemand al foto´s van station Houten Castellum? Ik heb ze nog niet gezien, en het moet toch al bijna af zijn? nog een paar weken en dan stoppen hier de treinen.
arjan krabbenbos5 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Per 12 december 2010 gaat het definitieve station open voor de sprinter/stoptreinen tussen Geldermalsen en Utrecht v.v. De bebouwwing rondom de nieuwe stopplaats is aan beiden zijden van het spoor enorm toegenomen, dus alle reden voor een extra station. Het wordt een eilandstation net als het centrale station van Houten en Utrecht Lunetten over een paar jaar. Maar ook het nog te realiseren Utecht Vaatsche Rijn wordt uitgevoerd met eilandperrons vanaf eind 2015.
Antwoord webmaster:
ok ik heb de nieuwe heropeningsdatum toegevoegd. weet iemand misschien nog de preciese datum waarop het in 2005 is geopend?
Arjan Krabbenbos23 aug 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De spoorverdubbeling tussen Houten en Houten Castellum wordt opgeleverd per december 2010. Dit betekent dat er vanaf december 2010 alle stoptreinen naar en van de richtingen Geldermalsen en Utrecht Centraal gaan stoppen te Houten en Houten Castellum. Voor Houten Castellum wordt op dat moment opgenomen in de landelijke spoordienstregeling en wordt hiermee een echt treinstation. Het opgeheven tramtrace was slechts de opmaat naar een echt treinsttaion en was daarom een tijdelijk lighrailtrammetje.
Frank11 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Overal lees ik dat de spoorverdubbeling bij Houten eind 2010 is afgerond. Het station Castellum wordt dan opgenomen in de dienstregeling.
Janny van Voorden7 jul 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Is al bekend wanneer er stoptreinen op de lijn Utrecht-Geldermalsen gaan stoppen?
Antwoord webmaster:
nee ik weet het niet, iemand anders hier wellicht?
maarten12 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Op de plek waar station houten Castellum stond wodt er daar nu aan nieuw station gebouwd?? en zo ja wordt dezen alleen voor die Light rail gebruikt of in toekomst ook voor treinen op lijn utrecht/geldermalsen tiel en breda? alvast dank. Maarten.
Antwoord webmaster:
inderdaad. de light rail komt niet terug. hier gaan de stoptreinen stoppen.
Gertjan Stamer27 dec 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Eilandperron in de maak/stellen van perronkeerwanden in December 2009/Januari 2010.Dit nieuwe ,,station" is iets zuidelijker gemaakt dan het oude tramperron(nu geluidswal!).De stalen voetbrug is er nog steeds en bij die voetbrug aan oostzijde ook nog steeds de bushalte voor vervoer Houten(Centrum)vv Houten Castellum.
Gertjan Stamer23 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Start bouw van 1900 meter lange spoorlijn/tramlijn per 1 Februari 2000 en een definitief zijperron met kaartautomaat en NS logo in de nabijgelegen boomgaard!.Enorm hoge voetbrug noordwaarts van het perron moet de overzijde verbinden,er is ruimte voor 4 sporen te zien.Opening Houten Castellum 1 per 8 Januari 2001 en in Mei 2001 staat er aan zuidzijde ruime perron gele schaftwagen incl WC tbv trampersoneel en in Juni 2009 vervangen door witte portocabin met dezelfde functies.Het kopspoor wordt omringd door stalen groene hekken dit ivm vandalisme(zomer 2001)In Oktober 2002 extra kaartautomaat erbij gezet...in 2005 dus schilderen van geel/blauwe hekwerk a la station Houten,fleurt op.In 2006 is er sprake van vervanging tram door oude sprinter???In 2007 start men bouw van Houten Castellum 2e locatie(de definitieve plak dus als treinstop).Nadien valt elders op deze pagina te lezen.Wordt Vervolgd.
Gertjan Stamer26 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Juli 2009 is goed zichtbaar hoe oude perron van de hopeloze tram nu fundering is voor geluidswal,het nieuwe Castellum begint ook al vorm te krijgen.
Arjan Krabbenbos19 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het stationnetje Houten Castellum is per december 2008 opgeheven als halteplaats van de tijdelijke Sneltram Houten-Houten Catellum v.v. De tram is naar de sloop gegaan en was een oude tram van het Hannoverse bedrijf Uestra. Het was een tram uit de 6000 serie en gebouwd in de jaren 70 van de 20ste eeuw. In Den Haag hebben deze trams een tijd lang dienst gedaan op lijn 11 tussen station HS en Scheveningen Haven v.v. Nu staan ze werkloos op hun lot te wachten in remise Lijsterbesstraat en volgens mij wordt het sloop. Het voormalige pendeltrammetje wordt nu tot december 2010 vervangen door een bus en vanaf dienstregeling 2010/2011 kan een inwoner van Castellum op de NS-Sprinter rechtstreeks naar Utrecht en Den Bosch/Tielv.v. Een hele vooruitgang dus met nu! Dus: Het duurt even, maar dan heb je ook wat!
E8 jun 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Station Houten Castellum in de gelijknamige nieuwbouwwijk is in een bepaald opzicht uniek. Het station staat langs de spoorlijn Utrecht-'sHertogenbosch/Tiel, maar er stoppen geen treinen die op dit traject rijden. Er rijdt enkel een tram (in de terminologie van NS 'lightrail'), die heen en weer pendelt van station Houten. Binnen enkele jaren moet het station Houten Castellum echter deel uitmaken van een metroachtig netwerk in en om de provincie Utrecht; het station komt dan in directe verbinding met o.a. Utrecht Centraal en Tiel. Tegen die tijd bestaat het huidige station niet meer. Er zal dan vlak bij de locatie waar Houten Castellum zich nu bevindt, een nieuw station komen. Het aantal sporen wordt vier.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)

Nieuws

Weg vrij voor station Houten (6 jul 2004)
Metrotrein Utrecht rijdt in 2009 (4 jun 2004)

Stations in de omgeving

Houten (oud) (1000 m)
Houten (1,9 km)
Schalkwijk (2,4 km)
Houtenschepad (4,4 km)
Vechten (5 km)
Bunnik (5,1 km)
Bunnik (oud) (5,5 km)
Wulperhorst (5,6 km)
Utrecht Lunetten (5,8 km)
Meerveldscheweg (6 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/houtencastellum