Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Almere Centrum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Almere Centrum

Telegrafische verkorting: Alm
lijnkmjaar
Weesp- Lelystad15,1391987
Geopend op 30 mei 1987

treinstation in gebruik
Provincie: flevoland

tot 30 mei 1999Almere Centraal
stationsgebouw (1987)Sporen zes meter boven polderniveau. Dus viaductstation. Voetgangerspassage dwars door de hal. Grote glazen kap met vakwerk staal zorgt voor volume. architect: P.A.M. Kilsdonk

adres: 

Stationsplein 27
1315KT Almere
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
40 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Almere Centrum

44 afbeeldingen

33 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 9 jan 2021 zijn omrand.

1980 (13)
1990 (6)
2000 (19)
2010 (6)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (32)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Gertjan Stamer25 jul 2022
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
In 2021 en 2022 indeling stationshal= nieuwe plavuizen en winkelpuien nu ook buiten gebouwd t.o.v. de stationshal. Geplande opening 28-9-2022.
Ger Heester23 mrt 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Is er een stationsrestauratie op station Almere-Centrum ?
Antwoord webmaster:
stationsrestauraties bestaan niet echt meer toch? dat is echt iets van heel vroeger. maar je kunt er vast wel ergens een frietje scoren. maar ik weet het niet, moet je voor bij de ns zijn.
Anoniem22 jan 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Zijn er kluisjes op het station, voor tassen niet voor fietsen??
Antwoord webmaster:
geen idee, kijk op de site van de ns
Van Renterghem Yvette6 jul 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wij zouden in september graag met 4 personen Almere bezoeken. Wij komen van Gent(Belgie). Graag had ik geweten hoe we er per trein kunnen geraken en wat de kostprijs ongeveer is voor deze reis:P.S:wij zijn alle 4 65-plussers.Groetjes. Yvette.
Antwoord webmaster:
wat heeft dat met dat bericht van stamer te maken? of uberhaupt met mijn site. daarvoor moet je op www.ns.nl zijn. ik heb beroepsmatig niets met de spoorwegen van doen.
Gertjan Stamer30 jan 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Eind 2010 sluit Burger King....ongeveer zelfde tijd houten zithoekjes rondom liftschachten in de hal.
Gert6 jan 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens mij kun je voor Flevoland en de Hanzelijn een heel redelijke dienstregeling maken op de huidige infra, met 2x per uur de volgende treinen: (a) IC Groningen - Assen - Zwolle - Almere - Duivendrecht - A'dam Zuid - Schiphol - Leiden - Den Haag; (b) IC Amsterdam CS - Lelystad, stopt vanaf Almere-C op alle stations, geeft op Almere-C cross-platform overstap op IC (a); (c) IC Zwolle - Kampen - Dronten - Lelystad - Almere-C - Amsterdam CS (in kwartiersligging met IC (b); (d) sprinter Lelystad - Duivendrecht - Leiden, geeft op Almere-C cross-platform overstap op IC (c); (e) sprinter Almere-C - Amsterdam CS (sluit in Almere-C aan op IC (a) en (b); (f) evenals nu, de IC Almere-C - Utrecht; Alleen moet je dan op Almere-C een keerspoor voor de sprinter maken, en moet NS een klein beetje afstappen van het idee dat IC's en sprinters altijd strikt gescheiden moeten zijn.
Antwoord webmaster:
nou daar zijn ze toch al aardig mee bezig, als je de intercities tussen woerden en leiden en nijmegen en arnhem ziet. voor arnhem zuid moet je zelfs uit de stoptrein die niet stopt in de intercity die wel stop. hoe krom wil je het hebben.
Lesley De Vries28 dec 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
eergister een brief gekegen van prorail over het kort-termein van het plan OV-SAAL(sciphol-amsterdam-amere-lelystad). door bezuinigginen geen dubbelsporigheid meer in almere(jammer genoeg) maar wel verlenging van de perrons op Almere Centrum n het aanleggen van 2keer sporen bij Centrum en 1 bij Oostvaarderlaatste station van almere richting lelystad). medio 2015 moet alls gereed zijn voor gebruik en zouden er inplaats van 7 14 tot 16 treinen per uur inbeide richtingen moeten rijden. eerst zien dan gelofen en de verbinding tusen amsterdam en zwolle over de hanze lijn krijg in nu ook zo me twijfels met deze bezuinigingen.
Gertjan Stamer29 mrt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Kijk eens naar de muren van de lifschachten...er hangen mussenkasten aan en een flyer van ProRail geeft dit gegeven kleine vleugels van mussen. Vroeger was er trouwens een Nelson Mandelapark aan de andere zijde station,dat is een paar jaar geleden opgerooid en nu(2010)wordt er groots kantorencomplex gebouwd en komt het stationsgebouw aan die zijde flink klem te zitten en is slechter te zien.
Gertjan Stamer27 sep 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Naamswijziging inderdaad 30 Mei 1999..de kanjers van letters op de pui-beide zijdes-geven dan nog steeds Almere Centraal aan...pas in voorzomer 2001gecorrigeerd in Almere Centrum. Sloop NS loket vanaf wo 11 Juli 2001 en een gele Portocabin aan zijde Mandelapark(daar staat nu nieuwe gebouwen!!,park is vrijwel weg!)NS servicewinkel opent najaar 2001 en op oude plek NS loket een Cést du Pain broodjeszaak.Totale schoonmaak en nieuwe dakplaten April-Juni 2004. Koninginnedag 2006 feest alhier,zelfs winkels in hal open die op za/zo normaliter dicht zijn. Vanaf zomer 2006 sluit Stationsrestaurant haar deuren en wordt compleet verbouwd tot kantoor/wachtruimte Connexxion,de Kiosk aan halzijde alle dagen open.In December 2008 wordt de Kiosk verbouwd tot een inloopkiosk nieuwe stijl en ondertussen is de hal minder overzichtelijk door de glazen wanden/OV chippoorten.
Michael1 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Nou, volgens de webmaster vind hij dat iemand een vreemde smaak heeft omdat diegene Almere centrum een mooi station vind en geeft een voorbeeld aan station Avenhorn ? Sorry dat ik het zeg, maar dat station ziet er helemaal niet uit !! Almere centrum is ook niet het mooiste, maar dat antwoord slaat alles !!
Antwoord webmaster:
ach ja smaken verschillen. De een houdt van modern de ander van klassiek. Gelukkig maar. En gelukkig zijn er genoeg mensen die de schoonheid van een juweeltje als Avenhorn inzien. Het is misschien een beetje vervallen, maar als je het opknapt ziet het er toch een stuk beter uit dan Almere. En je kunt er tenminste in wonen. Probeer dat maar eens op station Almere (daklozen even buiten beschouwing gelaten).
Marco19 apr 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Blij dat het schitterende station van Avenhorn toch gewaardeerd wordt! Op mijn werk is de term "retirade" dankzij Avenhorn inmiddels een geuzennaam!
Roel15 apr 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Avenhorn, dat is pas een mooi station ja. Jammer dus het nu zo tussen de bomen staat, maar ik ben blij dat het er teminste nog staat. Ik kom er regelmatig langs.
anoniempje26 feb 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
@ marco en webmaster. Dat station ken ik inderdaad niet. Misschien heb ik een rare smaak, maar het zal inderdaad ook wel mee spelen dat ik ben opgegroeid in almere. Des al niet te min, houd ik van de enorme stalenconstructie van het dak. En ik vind het geweldig hoe het hele stationsgebied is geintegreerd tot een uniform geheel: het station, het stationsplein en omliggende gebouwen en het originele busstation.
Antwoord webmaster:
goed dat je nog terug komt op deze pagina, heb je de foto's gezien op avenhorn?
Marco20 feb 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
@ vorige poster. Het kan een kwestie van smaak zijn hoor. Maar ijk eens even bij station Avenhorn.
Antwoord webmaster:
inderdaad dat is echt een veel mooier station, maar dat kent ie natuurlijk niet, daar stoppen geen treinen meer.
anoniem17 feb 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
een prachtig station, één van de mooiste van nederland!
Antwoord webmaster:
ja vind je dat? beetje vreemde smaak heb, je er zijn veel mooiere te vinden hoor.
Dirk28 dec 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Jammer dat er geen adres bij de stations staat.
Antwoord webmaster:
hoezo??? even verder kijken dan je neus lang is... kijk eens vlak boven de afbeeldingen... wat staat daar?
milco10 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
dit is inderdaad een heeeeeeeel lelijk station. gatverdamme! ik hoop dat ze het treinstation ook eens gaan vderbouwen. met het busstation eronder zijn ze gelukkig bezig. ik vind eigelijk dat de noodhaltes moeten blijven. dat is veeeeeeeeel mooier! groeten milco.
Antwoord webmaster:
ja hallo, nou moet je eens luisteren. in oktober schrijf je nog dat het een mooi station is en nu dat het erg lelijk is. Doe even normaal, dit voegt niets toe aan de informatie op mijn site.
milco10 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
sorry maar ik bedoelde in oktober t busstation het was nogal onduidelijk had per ongeluk station ipv busstation geschreven
Christian3 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik schaam me dood voor dit station, want ik woon in almere.als ze het zouden verbouwen dan zou ik een gat in de lucht springen. die lelijke rode buizen, gatver!!!!hoe verzint iemand het
Vincent28 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik moet er morgen heen (29-1) voor het nieuwe theater. Ben benieuwd na wat ik allemaal gehoord heb ;)
Milco7 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik heb een vraag. Worden er foto ’s genomen van de noodhaltes. Alvast bedankt, Milco.
Antwoord webmaster:
neevan bushaltes maken we geen foto's.
milco7 jan 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
wat u bij iemand zei (naam ben ik vergeten) zoveel treinen komen er toch niet? 7 treinen per uur daarom zijn er 4 sporen maar bij almere buiten/parkwijk/muziekwijk komen toch net zoveel treinen als hier? en daar zijn GEEN 4 maar 2 sporen waarom? alvast bedankt, milco
milco14 dec 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ze zijn nu bezig aan het busstation eronder en de bussen stoppen al op de noodhaltes bij de halte waar vroeger lijn 5 richting buiten stond (rode halte)
milco13 okt 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
het is een mooi station en word okt 2006 verbouwd
Lisanne8 okt 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
weet iemand hoe de architect heet van het station Almere centrum? ik moet voor school een a4tje vol schrijven over de bouw maar ik kan niks vinden.
Steve Maksimovic2 aug 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik snap niet zo goed waarom dit station 4 sporen heeft, ik bedoel het is geen eindstation ofzo, en zoveel treinen komen er ook weer niet... Het is niet het lelijkste station, maar het kan beter!
Antwoord webmaster:
Zoveel treinen komen er niet? 7 treinen per uur in beide richtingen. Lijkt me wat lastig af te wikkelen op twee sporen, of wel?
anoniem16 mei 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Lelijkste station van Nederland? paar km verderop (Diemen om precies te zijn) liggen er 2 simpele perrons in the middle of nowhere. Je kunt de doden horen ademen. Ook slim om een begraafplaats naast een station neer te kwakken. Maar goed, zo dood is het daar letterlijk en figuurlijk dus
Dirk Simonsz6 mei 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn prijs voor het lelijkste station gaat zeker niet naar Almere, maar naar Den Haag Centraal, waar men in navolging van London, die het nodig vonden hun eerste en een van hun prachtigste stations te vervangen met een monsterlijk grauw blok, Euston Station, de zelfde mislukking ook in Nederland te immiteren.
anoniem5 mei 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
EEN ECHTE LELIJKE STATION. 1 van de lelijkste van Nederland
Roeland8 nov 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station Almere Centrum is ontworpen door een idioot. De dakconstructie met intern honderden buizen geeft vogels een ideale rustplaats. Resultaat: vogelpoep alom.
Freek11 aug 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station bezit 4 doorgaande sporen.
anoniem17 jul 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik ben gek op dit station..vooral omdat de eerste plek is waar ik almere binnen stap op weg naar me vriendje!! het is zeer appart..enne vooral totaal anders dan andere stations..het is eigenlijk gewoon een volledig kunstwerk..doei

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)

Nieuws

Station Almere Centrum opgepimpt (12 mrt 2009)
Station Almere Centrum opgeknapt met boompjes en banken (13 mrt 2009)
Almere Centrum monumentaal station (13 jun 2008)
Station Almere Centrum groeit uit jas (26 okt 2007)
Nieuw onderkomen voor mussen op station Almere Centrum (30 mrt 2007)

Ouder nieuws over Almere Centrum

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 177)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 151, 173-174, 232-237)

Stations in de omgeving

Almere Parkwijk (1,8 km)
Almere Muziekwijk (2,1 km)
Almere Poort (3,2 km)
Almere Buiten (4,6 km)
Almere Strand (5,2 km)
Almere Oostvaarders (9 km)
Naarden- Bussum (11,3 km)
Heerenstraat (11,8 km)
Keverdijksche weg (12,6 km)
Bussum Zuid (12,8 km)
Er is geen station geselecteerd.
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/almere