home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

stopplaats Hekendorp - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats Hekendorp

Telegrafische verkorting: Hkp
lijnkmjaar
Utrecht- Rotterdam251855
Geopend op1 jul 1895
Gesloten op15 mei 1936

treinstation buiten gebruik
Provincie: zuid-holland

stationsgebouw (1880-1968)

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Hekendorp

2 afbeeldingen

2 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 20 okt 2020 zijn omrand.

1930 (1)
1960 (1)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (10)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Dick Duiverman6 mei 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Werd door mijn zoon op deze website geattendeerd omdat hij wist dat ik ook in Hekendorp had gewoond. Ik wil even reageren op enkele eerdere berichten (o.a. van Gijs Kalius) Toen ik ongeveer twee jaar was (ben geboren in 1954) heb een een paar jaar met mijn ouders (vader werkte bij NS) in een deel van de woning gewoond. Onze buurvrouw was toen Jans Verwoerd.
Gijs Kasius7 jan 2021
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Ik ben geboren (1957) en getogen op de Hogebrug tegenover de VIOS, in mijn heronnering woonden er in het huis aan de wegkant Wim Kramer en zijn vrouw Jopie, hij smid te hekendorp, zij dochter van de bakker op de Hogebrug, aan de andere kant Jans Verwoerd en Opa Klaas-joris, onderaan de spoordijk stonden enkele karakterestieke gekoolteerde schuurtjes aan de put van Ockhuizen die later gedeeltelijk gedempt is door de Hr Ijsselstein die er een villa bouwde eind 60er jaren. toen zij vertrokken zijn in de 60er jaren is het pand gesloopt
J.F. Oltmans6 dec 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
In het boek Serie HSM 501-535, (NS-serie 2100)van Paul Henken wordt vermeld, dat Hekendsorp een los en laadplaats heeft. Dienstregeling 6 mei 1946, depot Den Haag SS een buurtgoederentrein van Gouda via Alphen naar Zwammerdam of Hekendorp (blz 74)
Rob Alkemade27 mrt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mooie foto! De halte aan de Hogebrug is in 1895 aangelegd op verzoek van inwoners van de toenmalige gemeentes Hekendorp (ten zuiden van het spoor) en Lange Ruige Weide (ten noorden van het spoor). Staatsspoorwegen wilde de halte wel oprichten als die twee gemeentes samen elk jaar 100 gulden wilden bijdragen in de kosten; mocht de opbrengst uit kaartverkoop voor passagiers meer opleveren, dan zou de spoorwegmaatschappij dat bedrag of een deel ervan terugbetalen. Binnen drie jaar was het winstgevend en hoefden de gemeentes veel minder te betalen! Het houten wachthuis werd in 1896 gebouwd, ook op verzoek van inwoners van Hekendorp en Lange Ruige Weide. Bouwkosten 260 gulden, waarvan Staatsspoorwegen de ene helft betaalde en de twee gemeentes samen de andere helft. Een verzoek uit april 1913 van enkele inwoners uit Lange Ruige Weide om bij de halte een los- en laadplaats aan te leggen is volgens mij nooit ingewilligd. De halte werd in 1936 in elk geval voor passagiersvervoer opgeheven. Bron: verslagen van de gemeenteraadsvergaderingen van Hekendorp en Lange Ruige Weide, aanwezig bij het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden.
Antwoord webmaster:
Mooi verhaal. Dank
A.Willemsen16 jan 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Aardig. Vermoedelijk woonde mijn overgrootvader/-moeder ook daar, als dit gebouw in 1879 reeds bestond. Hij was in dienst bij het spoor in die periode. Ik ben zijn achterkleinzoon
Antwoord webmaster:
wat leuk. je hebt vast geen foto's van dit gebouw uit die tijd? je kunt gegevens over oud spoorpersoneel terugvinden bij het utrechts archief. zij hebben de ns archieven overgenomen. je kunt ze niet online inzien maar ze hebben daar een index op achternaam liggen.
Evert van Voskuilen10 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De geschiedenis van dit station (halteplaats) is nauw verweven met mijn recente familiegeschiedenis. Mijn ouders, grootouders en overgrootouders woonden op het station en ik ben er verwekt. Graag wil ik iets meer weten over de geschiedenis van de halteplaats en foto's. Wat hield het beheer van een station in? Wie kwamen in aanmerking om daar te wonen? Is bekend wie van wanneer tot wanneer op het station woonden. Zelf heb ik nog wat kinderfoto's met het station als achtergrond (ca 1950) Evert van Voskuilen, kleinzoon van Klaas Verwoerd en achterkleinzoon van Aldert van Vliet
Antwoord webmaster:
waarschijnlijk kun je op het utrechts archie nog een en ander vinden. sowieso hebben ze personeelsdossiers, waarin je waarschijnlijk je voorouders terug kunt vinden. daar kun je waarschijnlijk ook de data vinden waarop je familie in het station woonde. wat de taken van een stationschef waren kan ik je zo niet vertellen. misschien dat zij daar ook meer informatie over hebben.

Leuk dat je nog oude foto´s van het stationsgebouw hebt. Zie je kans die in te scannen zodat ik ze op mijn site kan plaatsen. Oude foto´s van voormalige bewoners zijn vaak erg bijzonder, omdat ze in geen enkele andere verzameling voorkomen, Er zijn al veel oud bewoners die op die manier een bijdrage aan mijn site hebben geleverd. Het geeft daarbij niet wanneer het hoofdonderwerp van de foto iets anders is en het station voornamelijk op de achtergrond staat.

Leo R.23 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens dit artikel is het station pas in 1968 gesloopt, vreemd genoeg. Overigens heeft er bij station Oudewater een identiek gebouw gestaan, getuige deze foto
Antwoord webmaster:
dank je, leuk artikel en leuke foto. ik heb beide op mijn site opgenomen.
Leo R.2 apr 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Woerdensch Weekblad, 16/02/1938; p. 3/6: "De gebouwen, behoorende tot de voormalige halte Hekendorp, zullen binnenkort door slooperhanden vallen."
Antwoord webmaster:
leuk, heb jij dit blad in je bezit of heb je het ergens genoteerd? ik heb de datum van sloop bij het gebouw opgenomen.
Ronald Slaman19 aug 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik zie twee jaartallen van opening, welke is de goede ?
Antwoord webmaster:
kan aan mij liggen maar ik zie er maar een... 1 juli 1895. of bedoel je het jaartal 1855, dat is van de opening van de spoorlijn.
gravendaal6 mrt 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station is geopend op 1-7-1895, zie dienstorder 2705 van SS.
Antwoord webmaster:
ik heb de openingsdatum genoteerd.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1911 (12)
Vertrekstaat 1929 (11)

Nieuws

Dáár was het spoorhuis : station Hekendorp (25 feb 2010)

Stations in de omgeving

Oudewater (4,1 km)
Gouda tram (4,3 km)
Gouda Goverwelle (4,4 km)
Beijerscheweg (5,6 km)
Waarder (5,8 km)
Gouda Karnemelksloot (6,1 km)
Gouda (6,6 km)
Bodegraven (7,4 km)
Ammerstol (7,8 km)
Woerden (9,1 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/hekendorp