home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

stopplaats Adorp - foto's en omschrijving op stationsweb

stopplaats Adorp

Telegrafische verkorting: Ap
lijnkmjaar
Groningen- Delfzijl81884
Geopend op15 jun 1884
Gesloten op15 mei 1938

treinstation buiten gebruik
Provincie: groningen

dubbele wachterswoning (1884-1968)De stationsdienst vond plaats in de wachterswoning.

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 9,5 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Adorp

3 afbeeldingen

3 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 okt 2020 zijn omrand.

1930 (1)
1950 (1)
2000 (1)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (9)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Frits16 jul 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking
In de strenge winter van 1979 heeft de trein een aantal keren in Adorp gestopt toen de autoweg door de overvloedige sneeuwval al onbegaanbaar geworden was.
Reina de Lange8 jun 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Beste Hans de Lange (bij mijn weten geen familie), het is wel degelijk een verkiezingsstunt geweest. En dat weten de inwoners van Adorp maar al te goed. Helaas circuleren op internet nog allerlei aankondigingen van de plannen voor heropening. En die zijn een eigen leven gaan leiden. Soort van hoax dus. En wat het ingaan van de dienstregeling van 2013 betreft: er is bij Adorp niets gaande van enige activiteit dan ook die bij de aanleg van een stopplaats horen zoals de aanleg van perrons, overweg dan wel tunnel voor de passagiers etc.; er zijn daarvoor geen aankondigingen gedaan door ProRail (waarvoor bij de gemeente melding moet worden gemaakt en vergunning moet worden verleend). Wellicht een idee om eens vaker met de trein het traject te doen. Tip: a.s. zaterdag rijdt er een stoomloc vanuit Groningen naar de Eemshaven. Niet vergeten om in Adorp dan even goed uit het raam te kijken.
Contactblad voor Adorp, Sauwerd, Wetsinge en omgeving8 jun 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Inwoners van Adorp en directe omgeving zaten qua informatie uiteraard op de eerste rang als het gaat om het niet doorgaan van de plannen voor een stopplaats te Adorp. Zodoende dat die informatie ook verschenen is in het Contactblad voor ADORP, Sauwerd en Wetsinge (door Hans de Lange toegedicht geen kennis te hebben van de lokale en regionale situatie van ... Adorp!). Maar ook niet-inwoners van het gebied hadden het een en ander goed kunnen volgen via de diverse regionale media. In september 2012 werd klip en klaar duidelijk dat en bij Arriva de stopplaats Adorp niet zou doorgaan en evenmin Adorp als halte voor de regiotram. Het was de VVD die in de verkiezingscampagne de stopplaats bij Adorp op de agenda van Arriva wilde krijgen, wat ze gelukt is. Dat punt hebben ze gescoord, maar het bleek niet op concrete gegevens gebaseerd. Dus het was een loos punt. Iedereen die dit verder wil nazien kan zoeken in het digitale archief van diverse regionale kranten als Dagblad van het Noorden, Noorderkrant en Groninger Gezinsbode, die te raadplegen zijn via http://www.archiefleeuwardercourant.nl/srch/edi.do (laat u niet afleiden door de url, hieronder hangen inderdaad Groninger kranten ;-) In een klein berichtje in de Wiekslag voor Winsum wordt het niet doorgaan van de plannen kort en bondig samengevat naar aanleiding van een raadsvergadering van de gemeente Winsum (waar Adorp onder valt) toen dit punt daar aan de orde werd gesteld.
Hans de Lange7 jun 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Nou, het is beslist geen verkiezingsstunt. De heropening gaat echt door, waarschijnlijk al met ingang van de nieuwe dienstregeling van december 2013. En de bussen van Qbuzz blijven ook rijden door Adorp. Dus geen opmerkingen van een klein plaatsje als Adorp wanneer je de lokale situatie en de regionale politieke ambities niet kent. Dat is NS-denken. Hier in het noorden rijd Arriva. Die durft zijn nek uit te steken. Waarschijnlijk wordt het nieuwe station Adorp ingericht als een P&R. Dit om de verkeersdruk naar het centrum van de stad Groningen te verminderen. Rondom de stad Groningen worden meerdere P&R-terreinen aangelegd, zoveel mogelijk nabij trein- en Qlijn-busstations. Een aantal zijn al in gebruik en functioneren boven verwachting, zodat er al 1 moet worden uitgebreid, te weten P&R Haren aan de A28. Actief beleid van de provincie en stad Groningen.
Antwoord webmaster:
ik ben benieuwd, hou ons op de hoogte.
Reina de Lange2 feb 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Adorp heeft in de periode 15 juni 1884 tot 15 mei 1938 een halte gehad. De trein stopte bij de plaatselijke dubbele wachterswoning. Daar zijn op een gegeven moment wel enige reizigersvoorzieningen aangebracht, maar een echt station is het nooit geweest. Adorp lag overigens niet alleen aan de lijn Groningen-Delfzijl, maar ook aan de lijn Groningen-Roodeschool. Het wisselde nog wel eens van welke lijn de treinen te Adorp stopten. Ook de frequentie van de stops varieerde. Zie www.contactblad.info het Contactblad van 1 februari 2013 en nog te verschijnen edities.
Antwoord webmaster:
de data heb ik inmiddels aangepast (zoals al eerer gemaild), en ik ga niet uit van dienstregelingen, maar van aanleggen van de spoorlijnen, en deze lijn was al aangelegd toen de lijn naar roodeschool in gebruik werd genomen.
Contactblad voor Adorp, Sauwerd, Wetsinge e.o.27 sep 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Stoppen in Adorp gaat helaas niet door. Bleek verkiezingsstunt helaas... Zie http://www.contactblad.info/nieuws.html
Antwoord webmaster:
leek mij ook al sterk, zo groot is het dorp ook weer niet en jullie hebben toch al een aardige busverbinding. als het station er dan zou komen zou die bus natuurlijk verdwijnen, want ze willen geen concurrentie.
Roald van Elswijk11 sep 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Arriva wil het station in Adorp wellicht heropenen, wanneer de spoorlijn naar Roodeschool wordt doorgetrokken naar de Eemshaven (of correcter: wanneer het deel Roodeschool-Eemshaven voor personenvoer geschikt wordt gemaakt). Daarbij zou het station van Roodeschool waarschijnlijk verplaatst worden. Zie artikel op RTVNoord.nl: http://www.rtvnoord.nl/?p=113393
Dick Bolt11 sep 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er is een onderzoek gestart op deze plaats weer een halte aan te leggen, stond in de kranten en de directeur van Arriva was ook net op RTV Noord, om het een en ander toe te lichten
tjitske rook7 mei 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik heb tot 1968 aan de Spoorlaan in Adorp gewoond. Het station was aan het eind van de verharde Spoorlaan. De Spoorlaan gaat als onverharde weg verder en loopt dood bij een boerderij. Toen ik daar woonde werd het station door twee gezinnen bewoond.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (13)
Vertrekstaat 1929 (22)

Stations in de omgeving

Sauwerd (1,9 km)
Wolddijk (4 km)
Groningen Noord (5 km)
Bedum (5 km)
Kostverloren (5,6 km)
Winsum (6,3 km)
Groningen (7,2 km)
Hoogkerk- Vierverlaten (7,7 km)
Den Horn (7,8 km)
Middelstum (8,4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/adorp