home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station Mantgum - foto's en omschrijving op stationsweb

station Mantgum

Telegrafische verkorting: Mg
lijnkmjaar
Leeuwarden- Stavoren9,8961883
Geopend op16 jul 1883
Gesloten op15 mei 1938
Heropend op25 mei 1940
Gesloten op24 nov 1940
Heropend op3 jun 1973

treinstation in gebruik
Provincie: friesland

stationsgebouw (1882-1973)Type Loppersum Parallelstaand middendeel met aan beide zijden een verschillend eindgebouw haaks op het spoor.

adres: 

S. v. Galemawei
9022ZL Mantgum
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
16 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Mantgum

42 afbeeldingen

25 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 25 okt 2020 zijn omrand.

1910 (1)
1920 (1)
1950 (4)
1960 (1)
1970 (6)
1990 (3)
2000 (8)
2010 (15)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (16)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Geert van der Meer15 mei 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking
Off topic, een anekdote ter aanvulling op de reactie van Sibbele de Jong van 3 maart 2013: Als protest tegen de potsierlijke situatie dat in de jaren 60 Mantgum geen treinhalte meer was terwijl de treinen er wel moesten stoppen, hebben een aantal Mantgummers op 23 mei 1971 de trein "gekaapt". Zie het desbetreffende artikel in de Leeuwarder Courant (www.archiefleeuwardercourant.nl). Of de herinvoering van de halte Mantgum te danken is aan deze actie valt te betwijfelen, maar een aardig verhaal is het wel.
gjalt 22 dec 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
wij hebben er gewoond in de jaren 60 70 een mooie tijd
Antwoord webmaster:
leuk. heb je misschien nog foto's uit die periode? foto's van oud bewoners zijn vaak erg bijzonder
frits sieperda4 mrt 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik heb een vraagje: wie weet welke gezin in het station woonde in Mantgum rond 1949
Antwoord webmaster:
ik niet maar misschien een van de bezoekers hier.
Sibbele de Jong3 mrt 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik heb tenminste 1 foto waar de wachtpost van Skillaerd op staat. Wie hebben daar gewoond? Ik woonde zelf op de boerderij, Skillaerd 1, Mantgum. Ik ben een zoon van Tjerk Johannes de Jong.
Antwoord webmaster:
helaas heeft deze maneer zijn e-mailadres niet goed ingevuld. wellicht werkt het bij zijn andere opmerking wel, ik zal even proberen.
Sibbele de Jong3 mrt 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Aan het station Mantgum heb ik uit de jaren 1960 tot 1966 goede herinneringen. In de winter, als er sneeuw lag en de bussen reden niet, dan mochten wij, om in Leeuwarden bij school te komen, met de trein. De trein stopte er toch elke keer omdat ze elkaar in Mantgum moesten passeren. Belden we met de dienstdoenden in Leeuwarden, dan mocht het niet, belden we met de dienstdoenden in Sneek, dan mocht het wel. Het waren de vrouw van de dierenarts (Kleinjan) en mijn moeder die belden. En dan ging het als een lopend vuurtje door het dorp dat we met de trein konden.
Antwoord webmaster:
ik heb je opmerking verplaatst naar het station, met de afbeelding had het niet speciaal iets te maken. leuk dat zoiets toen nog kon!
g vd veen25 jun 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
ik heb postma goed gekend hij bediende de seinen en wissels en de overweg wij woonden in het station in mantgum tot nu vind ik vind het nog steeds jammer dat alle stations zijn gesloopt je had in die tijd niet de problemen die nu de ns hebben slles reed keurig op tijd vr gr gjalt van der veen
Antwoord webmaster:
maar tja er reden ook veelminder trein toen, bovendien had je er in mantgum natuurlij niet erg veel aan ;-). het is heel jammer inderdaad dat al die station zijn verdwenen, maar het was toen of die stations eraf, en anders was er sprake van dat de hele lijn gesoten zou worden.

je schrihft dat je in het station woonde, heb je misschien nog foto's uit die periode? er zijn veel oud bewoners die hun familiealbums hebben gescand en aan mij opgestuurd, dat levert vaak mooie plaatjes voor mijn site op.

p.postma22 feb 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
eerder was ik ook op deze site blijkbaar is er iets mis gegeaan. Ik ben dus op zoek naar een foto van de wachtpost Skillaard vlakbij Mantgum. Waar kan ik die mogelijk vinden?? Bedankt! Pieter Postma
p.postma24 dec 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik heb gewoond op de wachtpost Mantgum die stond bij de overgang van Mantgum ongeveer 100 m. eerder dan het station. Zijn daar foto's van? Tevens heb ik gewoond op de wachtpost in Mantgum genaamd Schillaard, zijn daar foto's van???
Antwoord webmaster:
met een e-mailadres met alleen pieter17 kan ik vrij weinig. helaas krijg je dus geen antwoord op je vraag hopelijk kom je hier nog eens weer.

Ik heb zelf geen foto's maar wellicht iemand anders van de vaste bezoekers wel, dus laat je mailadres nog een keer achter,

Victor4 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Als lijntekeningen in het archief ontbreken, is er altijd nog een kansrijke tweede mogelijkheid in de bestekken. Die zijn v.w.b. de SS compleet en meestal voorzien van situatie tekening.
Antwoord webmaster:
oh dat is goed om te weten. heeft de ns toch niet alles weggegooid ;-)
sjoerd eeftens29 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Bertus vraagt naar een wachtpost bij Skillaard. Dat is bij de overweg bij km 10.730 op de spoorweg Leeuwarden - Staveren. Nabij het station Mantgum km 9.884, ligt overweg 10.088. Hier stond ten noordoosten van de overweg wachterswoning 7, links voor de overweg dus. Bij de overweg bij Skillaard stond aan de zuidoostzijde, dus links voorbij de overweg, wachterswoning 8. Meestal staan die woningen wel aangegeven op de aanlegtekeningen en die zouden er van deze Staatslijn bij het Utrechts Archief wel kunnen zijn. Vele woningen in Nederland zijn echter later gebouwd en omdat de NS veel van de tekeningen van de lijngedeelten tussen de stations helaas heeft weggegooid, is er weinig kans dat er nog recente tekeningen zijn. Fotos zijn ter plaatse vaak eerder te vinden als je achter de naam van oudbewoners kunt komen. Zo heb ik foto s van alle wachterswoningen in mijn woonplaats kunnen achterhalen.
Antwoord webmaster:
Links voorbij de overweg begreep ik niet meteen, maar je bedoelt rijdend in de trein richting sneek. op google streetview had ik dat ook al ontdekt, want de restanten van de oprit loggen er nog en er is ook nog duidelijk de plek te zien waar het gebouw stond. eeuwig zonde dat de ns zo veel heeft vernietigd, maar ja dat hebben we al vaker geroepen...
Bertus28 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn overgrootouders hebben tussen 1880-1885 op de wachtpost bij Skillaard gewoond. Mijn vraag is of er van deze wachtpost nog foto's bestaan en waar deze wachtpost precies gestaan heeft. Vriendelijke groet, Bertus
Antwoord webmaster:
ik weet het niet, ik heb er zelf geen foto's van, anders stonden ze hier wel. meestal is er in historische atlassen wel eea te vinden. in de bibliotheek ligt vaak wel een heruitgave van een historische provincieatlas met daarop ook de spoorlijnen en wachterswoningen ingetekend. misschien weet het utrechts archief meer, ze hebben ook personeelsdossiers waarin je op achternaam kunt zoeken. zie www.hetutrechtsarchief.nl voor contactinformatie.
Geert van der Berg3 aug 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn grootouders hebben de wachtpost bij de overweg van Mantgum bediend, dwz mijn grootmoeder. Grootvader werkte ook bij het spoor. Dat was omstreeks 1930? Ik weet dat er foto's zijn van die wachtpost, zou deze graag zien.
Antwoord webmaster:
ik heb niet meer foto's dan ik hier heb staan. misschien iemand van de andere bezoekers, maar meer kans geef ik je bij het gemeente archief, of het frysk provincie archief.
Gertjan Stamer28 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In plantsoen nabij overweg staat nog steeds bielsmonument met het jaartal 1972 erin vermeld,het is dus NIET verwijderd tzt.
Gertjan Stamer23 jan 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 1998 verlaat NS dit station/traject en gaat NoordNed er rijden,met wadlopers.Railinfrabeheer sloopt oude fietsenstallingen en bouwt nieuwe overkapte klemmen en kluizen in najaar 2001.Perrons worden verlengd noordwaarts met 50 meter ieder in zomer 2002. Tussen glazen wachtruimte perron richting Lw en het spoor stonden vroeger ook bielzen,gesloopt najaar 2001(net als 1972-bielzen in plantsoen).
akkepostma22 mrt 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo, Ik ben 45 jaar geleden geboren in een wachtpost van de ned.spoorwegen,waar ik toen woonde met mijn vader ( lodewijk Postma en Minke Postma-Visser)en mijn twee broers Auke en Piet.De wachtpost stond op naar Skilaard.Ik ben heel nieuwsgierig of mensen mijn vader nog kennen als spoorwegwachter of iets weten van die tijd! Eeen foto zou heel fijn zijn.Mijn vader is inmiddels 79 jaar en mijn moeder 75.Misschien dat ik langs deze weg nog iets te weten kan komen.Tot slot nog mijn complimenten voor deze side..! groeten,Akke Postma
g vd veen14 mrt 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
bij deze wil ik jullie een compliment geven voor de inhoud van jullie statiopnweb ik vind het geweldig om weer naar die oude stations te kijken

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1891 (16)
Vertrekstaat 1911 (18)
Vertrekstaat 1929 (19)
Vertrekstaat 1940 (14)
Personeel op dit station

Nieuws

Vaker treinen Leeuwarden-Sneek : Provincie wil lightrailtreinen in Frysl├ón (23 okt 2003)
Station Mantgum in weekeinde onttakeld (3 sep 2003)

Literatuur

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 98)

Stations in de omgeving

Jorwerd (1,4 km)
Wieuwerd (2,9 km)
Beers (3,2 km)
Jellum- Boxum (5 km)
Wirdum (5,7 km)
Bozum (6 km)
Idaard- Roordahuizum (6,1 km)
Deinum (6,7 km)
Dronryp (7,7 km)
Scharnegoutum (7,9 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/mantgum