Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Deventer

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Deventer die wordt toegevoegd aan de pagina.

Oorspronkelijke reactie:
Vincent Duiker (26 okt 2009)
Beste Tom Ik zal je even uit de problemen helpen voor informatie over de hulpstations Rijsterborcherweg 1 en 2. Ik ben zelf al meer dan 10 jaar bezig met onderzoek naar de stations en haltes aan de spoorlijnen Zutphen-Zwolle en Apeldoorn-Almelo, en Deventer in het bijzonder. In de toekomst moet dit onderzoek gaan uitmonden in een boek. De hulpstations werden aangelegd ter gelegenheid van de aanleg in etappes van de spoorlijn Apeldoorn-Deventer-Almelo. Het eerste hulpstation lag aan de huidige lijn in de buurt van de huidige Boxbergerweg viaduct (laag, want Deventer hoog is pas aangelegd tussen 1914 en 1921). Dit hulpstation (door jou 1 genoemd) heeft maar kort dienst gedaan. Later is het hulpstation verschoven naar ongeveer het voorplein van het oude staatsspoor station. Dit station werd door jou 2 genoemd en is in gebruik gebleven tot de opening van het gedeelte Deventer-Almelo. In het archief van Deventer zijn 2 tekeningen te vinden (op doorzichtig papier) van de ligging van sporen en wissels van deze 2 hulpstations, maar het is niet makkelijk deze dossiers te vinden. Je moet hiervoor NIET in het tekeningenarchief zoeken!!! Het papier is te kwetsbaar om te kopieeren, dus je zal ze moeten naschetsen daar. In januari kom ik waarschijnlijk even terug in Nederland om mijn ouders in Deventer te bezoeken voor een aantal weken. Dan ga ik zoeken in het Utrechts Archief of ik daar een betere tekening vind van deze tijdelijke stations. Ook kan ik je misschien helpen zoeken in het archief van Deventer naar deze tekeningen. Ik denk dat ik ze nog wel terug kan vinden. Vincent
reactie webmaster: bedankt voor de uitvoerige uiteenzetting vincent. heel waardevol. ik ben erg benieuwd naar je boek. overigens wel een vreemde combinatie om daar Apeldoorn- Almelo bij mee te nemen. Dit is namelijk onderdeel van de KNLS Willem III die ook Dieren- Apeldoorn- Zwolle aanlegde. Dan lijkt het mij duidelijker die lijn er ook bij mee te nemen, of die lijnen samen in een ander boek onder te brengen. Anders wordt het erg rommelig.

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina