home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station Oosterbeek Laag - foto's en omschrijving op stationsweb

station Oosterbeek Laag

Telegrafische verkorting: Ob
lijnkmjaar
Arnhem- Nijmegen21879
Geopend op15 jun 1879
Gesloten op15 mei 1938

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

tot 1 jan 1907Oosterbeek
stationsgebouw (1877)asymmetrisch gebouw mey kleine toren als trappenhuis. Een kant heeft een naar voren en naar achteren uitspringend deel, met een puntgevel, haaks op het lage gebouw, aan het andere eind een soortgelijk echter met verdieping (hierbij de toren)

adres: 

Klingelbeekseweg 69
Oosterbeek
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 4,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Oosterbeek Laag

42 afbeeldingen

33 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 25 okt 2020 zijn omrand.

1880 (2)
1890 (2)
1900 (3)
1910 (1)
1920 (1)
1940 (15)
1950 (2)
1960 (3)
1970 (2)
2000 (6)
2010 (5)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (8)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Paul Verhagen 23 feb 2019
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Ha die Evelien, Ik heb je ouders goed gekend en jouw ook. Door mij is je moeder op het station komen wonen. Als klein kind speelde je veel met mijn zoon Robin. Ik heb erg leuke herinneringen aan jullie als gezin en zeer ook aan jou. Je was een vrolijk opgewekt kind. Ik hoop dat alles goed met jullie gaat. Groetjes Paul
Evelien Wieringa 24 jan 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Mijn ouders Karin en Kees hebben ook in het station gewoond, mijn zus Janna en ik zijn er geboren en hebben er een paar leuke jaren meegemaakt voordat onze ouders naar Bretagne verhuisden. Nu wonen onze ouders daar nog maar mijn zus en ik zijn terug naar Nederland verhuisd om te studeren o.a. Ik studeer nu aan de acteursopleiding van Utrecht en krijg tijd om zelf een voorstelling te maken. Als ik al deze verhalen lees bedenk ik me dat het verhaal van Station Oosterbeek Laag een geweldig onderwerp zou zijn om een voorstelling over te maken. Zijn hier misschien mensen die ik zou kunnen interviewen of die mij iets meer zouden kunnen vertellen over wat daar allemaal is gebeurt in al die jaren dat het station bestaat? Alvast bedankt!
Jeanette De keijzer6 dec 2017
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Ik heb in mijn jeugd in dit station gewoond. Het zou gesloopt worden, dus zijn mijn ouders verhuisd. Mijn vader was de heer Hanegraaf.
Margreet Dannis-Braster29 apr 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking
Mijn overgrootvader : H.A. Braster (1869-1934) was voor de oorlog stationschef op Oosterbeek-laag. Ik heb hem nooit gekend, maar kreeg van mijn vader (het was zijn opa) altijd verhalen over zijn logeerpartijen op dit station. In die tijd stopte de trein uit Nijmegen daar en zijn vader zette hem als klein jongetje in de trein in Nijmegen, waarna zijn opa hem er in Oosterbeek-laag uithaalde. Hij bewaarde daar goede herinneringen aan.
Gertjan Stamer16 apr 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In zomer/najaar 2004 bestond stationsgebouw 125 jaar-tgv een set prentbriefkaarten uitgegeven door uitgeverij De Prins uit Arnhem,kostte toen slechts €6,95. De Prins is gespacialiseerd in modelbouwplaten.
Ton Zwartkruis29 jan 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Van kraakpand tot kooppand! 27 jaar geleden heb ik met een aantal kraakvrienden het station Oosterbeek Laag gekraakt. Het prachtige pand stond op de sloopnominatie. Inmiddels is het een (gemeentelijk) monument en hebben wij het als bewoners eind 2009 van de NS in eigendom gekregen door afkoop van de erfpacht en de aankoop van de grond. Nu nog een noordelijke aftak van de Betuwelijn (want dan minder treinen) en geluidschermen weg, dan wordt het nóg mooier dan het al is.
Antwoord webmaster:
ja die geluidsschermen zijn echt doodzonde. die nemen alle uitzicht weg uit de trein op het mooie pand, en andersom, maar ik zie het nog niet echt gebeuren dat ze dat gaan doen.
Gertjan Stamer30 nov 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Najaar 2008 naar voorjaar 2009 toe fraaie aanbouw erker aan de zuidzijde stationsgebouw.Nu nog die foeilelijke geluidsschermen weg en kunnen we in de komende jaren genieten van dit zeer fraaie stationsgebouw ?
marian van der meijs6 nov 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
De foto's van station Oosterbeek laag brachten mij weer bij mijn jeugd in Oosterbeek. Ik woonde van 1959 tot 1978 in de buurt van dat voormalig station (wat was dat in 1880 helemaal een geweldig gebouw !) en las dat het tot 1938 als station gefunctioneerd heeft....nou ja, in ieder geval minimaal eenmaal daarna heeft het station in haar post tijdperk nog eens haar diensten als station bewezen. Op 26 mei 1981. Er waren landelijke verkiezingen en ik woonde inmiddels op een studentenkamer in Nijmegen. Stond echter nog ingeschreven in als inwoonster van Oosterbeek, bij mijn ouders. Mijn stembiljet lag nog bij mijn ouders, en ik wilde heel graag stemmen. Dus op die woensdagmiddag met de trein van Nijmegen naar Arnhem om vandaaruit met de bus naar Oosterbeek te gaan. Helaas kreeg de trein forse vertraging en stond vervolgens langdurig stil bij station Oosterbeek laag. Ik zat op hete kolen, want zag de tijd verstrijken om nog te kunnen stemmen (de bureaus gingen toen nog om 6 uur dicht!). Na half 6 ben ik ten einde raad naar de conducteur gelopen, met het verzoek of ik voor één keer op dit station uit mocht stappen: de enige mogelijkheid voor mij om te stemmen, want in 10 minuten kon ik nog vandaar naar mijn ouders lopen en door naar het stembureau. Bij hoge uitzondering opende de conducteur voor mij de deuren en stapte ik uit op station Oosterbeek laag!
Antwoord webmaster:
bedankt voor dit leuke verhaal. ik heb het op mijn website geplaatst bij station oosterbeek laag. wat onhandig was dat toen he dat de bureau's al om 18:00 sloten. gelukkig zijn de tijden veranderd (dubbelop ;-) ) ik heb zelf ook een keer zoiets gehad, ik zou met de trein naar mijn ouders in bergentheim, 's avonds laat op zaterdag. mijn ouders waren niet thuis om mij van het station te halen en er reden geen bussen dus ik kon 6 kilometer lopen. Gelukkig was de machinist van dienst mij gunstig gezind en mocht ik een station eerder in de cabine komt zitten en werd ik op de overweg in bergentheim eruit gelaten.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (28)
Vertrekstaat 1911 (31)
Vertrekstaat 1929 (20)
Personeel op dit station

Nieuws

Monumentale trap met bakstenen wangen bij station Oosterbeek Laag (28 okt 2005)
Eerste Betuwelijn niet druk maar wel mooi (16 apr 2005)
Nieuwe jeugd voor een gepasseerd station Oosterbeek Laag (17 jun 2004)
Pleidooi voor treinstation Oosterbeek-Oost (18 feb 2004)

Literatuur

Spoorwegstations in Nederland L. van Paddenburg; J.G.C. van de Meene (pag. 50)

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 43)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 90)

Stations in de omgeving

Rijnbrug (1,1 km)
Oosterbeek (2,1 km)
Laarstraat (2,5 km)
Arnhem (2,9 km)
De Wetering (3,8 km)
Arnhem Zuid (4,1 km)
Arnhem Velperpoort (4,1 km)
Wolfheze (5,5 km)
Arnhemschestraat (5,6 km)
Arnhem Presikhaaf (5,7 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/oosterbeeklaag