home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | agenda | te koop | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station Arnhem Velperpoort - foto's en omschrijving op stationsweb

station Arnhem Velperpoort

Telegrafische verkorting: Ahp
lijnkmjaar
Arnhem- Zevenaar grens93,21856
Arnhem- Leeuwarden0,51865
Geopend op1 okt 1892
Gesloten op3 jun 1918
Heropend op5 jan 1953

treinstation in gebruik
Provincie: gelderland

tot 5 jan 1953Velperpoort
vooroorlogse abri (1895-1918)Aan beide zijden van de spoordijk, direct westelijk van de Velperpoort, werd een vrijwel geheel glazen gebouwtje met een houten skelet en dak gebouwd. De gebouwtjes rustten op houten palen, omdat de spoordijk alleen plek bood aan de rails en een smal...lees verder
stationsgebouw I (1953)Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog duurde het zeven jaar voordat er middelen waren om een nieuwe spoorhalte bij de Velperpoort te bouwen. De officiƫle heropening was op 5 januari 1953. Het had maar weinig gescheeld of de halte Velperpoort w...lees verder
architect: K. van der Gaast
stationsgebouw II (1988)In de jaren zeventig en tachtig nam het autoverkeer op de Steenstraat en de Velperweg geweldig toe. De wegen en het Velperplein en vervolgens de singels, die dienden als een soort ringweg rondom het centrum, raakten volledig verstopt. Grootse plannen...lees verder
architect: R.M.J.A. Steenhuis

adres: 

ir J.P. Van Muijlwijkstraat 185
6828BN Arnhem
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
9 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Arnhem Velperpoort

75 afbeeldingen

21 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 14 apr 2021 zijn omrand.

1910 (1)
1950 (11)
1960 (1)
1970 (4)
1980 (6)
1990 (1)
2000 (12)
2010 (38)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (18)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Arjan Krabbenbos22 mrt 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Station Arnhem Velperpoort ondergaat dit weekend (21&22 maart 2020) een metamorfose. Ondanks de voortdurende Corona- virus-gekte wordt er dus door Pro Rail stug verbouwd. De perrons worden verbreed,, wachtaccommodaties aangepast,, komen liften naar beider perrons en een transparanter stationsgebouw. Als het traject Arnhem Centraal- Velperpoort ooit verdubbeld gaat worden komen er achter de nu nog spoorloze kanten van dezer perrons nog extra treinsporen. Dan kan het monumentale stationsgebouw, verplaatst worden of krijgt een museale status in het Openlucht Museum. Er zijn al jaren plannen voor verdubbeling van dit lijnstuk, inclusief ongelijke aansluiting tussen de lijnen Zevenaar en Zutphen.Ben benieuwd of dit er binnen afzienbare tijd nog aan de orde komt en thans met deze stationvernieuwing al rekening mee is gehouden.
Arjan Krabbenbos11 apr 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Dit station wordt komend jaar in 2019 opgeknapt. Er komen liften op beide perrons en de trappen en de perrons worden verbreed. Ook worden de beide wachtzalen op de perrons aangepast en vernieuwd. Daarmee kunnen minder validen en ouderen straks eindelijk zonder problemen van dit voorstadsstation gebruik maken. Bij dit station liggen de winkelstraat Steenstraat en het Wijnmuseum op loopafstand van dit viaductstation.
W.Hondorp14 sep 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station "Arnhem-velperpoort is niet toegankelijk voor minder validen door het gemis aan een lift. Dit is in deze tijd toch wel helemaal UIT DE TIJD!!! Wanneer een station voor die mensen niet te gebruiken is, verdient het alleen maar een dikke onvoldoende, al is het nog zo'n mooi gebouw.
Antwoord webmaster:
er zijn grotere stations zonder lfft te vinden hoor. gouda had ze ook niet, toch een vrij belangrijk intercity station. ze zijn hier net gebouwd.heb wel eens een rolstoel van het ene perron naar het andere gedraegen.
Arjan krabbenbos22 aug 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Een leuke dagbesteding nabij dit station is het Wijnmuseum. Deze bevindt zich aan de Velperweg ( staduitwaarts) oftewel uit de richting Arnhem onder het spoorviaduct door links en parallel meelopen met deze drukke verkeersweg. Op een gegeven moment zie je het Wijnmuseum links liggen. Alvast proost!
Antwoord webmaster:
het mailadres dat je opgeeft klopt niet!
Astrid24 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Beste Jos grote Punt, Heb je meer informatie en misschien zelfs een foto voor mij van de nieuwe stationswinkel? Groeten, Astrid
Jos grote Punt2 mei 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De nieuwe stationswinkel is open! Vanaf 26 april en de koffie kost ter introductie slechts 50 cent.
Jos grote Punt22 apr 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Er is eindelijk een huurder gevonden voor de voormalige Wizzl. De winkel gaat heten Stationswinkel Velperpoort en de nieuwe eigenaar is volop bezig met inrichten.
Antwoord webmaster:
leuk, mooi dat het niet leeg komt te staan.
Jos grote Punt18 apr 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Als ik als definitie hanteer dat de naam van het station een stad is met als toevoeging een locatie binnen die stad dan valt Voorburg er niet onder (he station heet niet Den Haag-Voorburg). Bovendien is Voorburg een aparte gemeente.
Antwoord webmaster:
ja onder die definitie is velperpoort denk ik wel een van de eerste voorstadstations. rotterdam noord, is ook al oud. maar die naageving is niet alleen van toepassing voor voorstadshaltes, denk bijvoorbeeld aan Rotterdam Maas, maar Rotterdam Beurs, is dat wel een voorstadshalte dan? Die is al oud en heette al heel lang zo.
Jos grote Punt17 apr 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens mij is dit de oudste voorstadshalte van Nederland. Kan iemand dat bevestigen?
Antwoord webmaster:
ligt er aan wat je onder een voorstadshalte verstaat. Voorburg komt misschien toch in beeld als ouder.
Evert Smilda3 feb 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 1948 lag ik als dienstplichtig militair in de Menno van Coehoornkazerne. Begin 1949 werd ik uitgezonden naar het voormalig Nederlands Indiƫ. 's Morgens, in alle vroegte, marcheerden wij, onder bewaking van de militaire politie, naar het station Velperpoort. Ik wist niet wat mij overkwam omdat het bestaan van dit station mij volkomen onbekend was. Het was dus wel in die jaren, als vertrekstation voor militairen, in gebruik.
Antwoord webmaster:
wat een bijzondere herinnering. er zijn inderdaad wel meer ex stations geweest die later nog als militaire halte hebben gefungeerd, het was echter geen reguliere passagiersdienst, dus deze openingen worden op deze site niet genoemd.
Victor18 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik beschik niet over een dienstregeling van 1891, maar het tijdschrijft De Locomotief van 10 augustus 1892 schrijft dat "eerdaags" een halte aan de Velperpoort geopend zal worden. Het verslag van de Raad van Toezicht over het jaar 1892 meldt dat op 1 oktober van dat jaar de halte in gebruik is genomen. Ook het jaarverslag van de SS over 1892 bevestigt deze openstelling.
Antwoord webmaster:
ok, ik heb de datum aangepast.
F. Reurink14 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het eerste Station velperpoort lag wel degelijk op aan dezelfde kant van het viaduct dan de latere stationgebouwen. Volgens een artikel in Ambt & Heerlijkheid (tijdschrift van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal)uit september 2010 werd het overigens geopend op 1 oktober 1893.
Antwoord webmaster:
dank je wel. ik heb dat stukje tekst weggehaald, en de datum aangepast.
Sjoerd Eeftens14 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens dienstorder 2117 van de SS werd Velperpoort al geopend op 24 februari 1891. Wie kan dit met een dienstregeling bevestigen?
Antwoord webmaster:
we komen er steeds dichterbij. de dienstregeling is de belangrijkste uitgangsdatum voor mij. 24 feb lijkt mij een rare dienstregelingdag. ik ben benieuwd
arjan krabbenbos13 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dit station is van 16 t/m 24 oktober 2010 tijdelijk keerpunt voor de treinen van/ naar Zutphen- Zwolle en Doetinchem-Winterswijk vv vanwege werkzaamheden. Het spoor,, bovenleiding en seininrichting van/naar Arnhem Centraal gaat op de schop. ICE en Nightlinetreinen gaan in deze periode via de gebruikelijke omleidingsroute 's-Hetogenbosch-Eindhoven-Venlo-Moengengladbach. De nieuwe Zijpse poort is al voorbereid op 4 sporen voor o.a. het nieuwe perron. ( 2 maal zo breed als de oude die al een poosje gesloopt is). Voor Arnhem Centraal reist men per bus verder.
Gertjan Stamer21 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wizzl gesloten per 24 December 2004 en ruimte staat dus al vele jaren leeg.Ook in nieuwe eeuw is aan andere zijde station overkapping trappartij gesloopt-fietsenstalling is nog steeds erg oud en nog niet vervangen.
Arjan Krabbenbos10 jun 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
het oude stationsgebouw uit de 50er jaren was behalve een loket ook een bloemenstal en een politiepost. Momenteel staat het leeg en wie weet wordt het een winkel of woonhuis in de nabije toekomst. Gelukkig hebben ze het bewaard en laten staan naast de nieuwbouw van de jaren 90. Ooit was het voor enige jaren begin -en eindpunt van de diesels uit /van Tiel, die tegenwoordig weer keren op Arnhem (Centraal).Nu stoppen er de Linten/Buffels van Syntus er en sinds december 2009 de SGMm-stellen van NS-Reizigers.
Antwoord webmaster:
nou een woonhuis lijkt me niet echt lekker. zit je zo open en bloot, dat is daar echt niet mogelijk hoor.
Hans te Boekhorst22 mei 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Bij de opening is zowel links als rechts van de spoorbaan een identiek station(netje) gebouwd
Robin Jansen5 feb 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vanaf 1 februari 2006 is het Velperpoort Station van huurder veranderd. De nieuwe huurder is Nova Trust. Dit is een kantoor gespecialiseerd in financiele diensten, hypotheken en verzekeringen.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Vertrekstaat 1911 (30)
Vertrekstaat 1957 (96)
Vertrekstaat 1971 (203)

Nieuws

Station Eindhoven op monumentenlijst van NS (14 jun 2008)
Stoomtrein eeuw geleden al in Schuytgraaf (15 dec 2005)
Over rails: man dood op Arnhem Velperpoort (19 jan 2002)
Voor optimale veiligheid moet spoor verdiept in Arnhem (31 jan 2002)

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 127 en 182)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 29, 58-59, 242, 293, 304)

Stations in de omgeving

Arnhem (1,3 km)
Arnhem Presikhaaf (1,6 km)
Plattenburg (2,2 km)
Velper Gasfabriek (3,2 km)
Oostzijde Brug (3,3 km)
Fort Westervoort (3,7 km)
Oosterbeek Laag (4,1 km)
Westervoort (4,2 km)
Velp (4,3 km)
Rijnbrug (5 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/arnhemvelperpoort