Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Berkel - foto's en omschrijving op stationsweb

station Berkel

Telegrafische verkorting: Bek
lijnkmjaar
Rotterdam hofplein- Den Haag HS8,4991908 - 2006
Geopend op1 okt 1908
Gesloten op30 mei 1965

treinstation buiten gebruik
Provincie: zuid-holland

stationsgebouw (1908-1975)Type ZHESM standaard Woning en stationsdienst. Lang station met fraai afgewerkt houtwerk. Sterk overheersende dakpartij. architect: J.J.L. Bourdrez

adres: 

Klapwijkselaantje
Pijnacker
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 9 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Berkel

10 afbeeldingen

De laatst toegevoegde afbeeldingen op 9 jan 2021 zijn omrand.

1960 (9)

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (10)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
peter v oossanen29 sep 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo, ik wil best aan genteresseerden de plek showen, ligt nu een fietspad naast. Sideron zit er nog steeds! 2 jaar terug met de eigenaar gesproken en bij het plaatsen van de gebouwtjes voor de spoorregeling (onderstation?) kwam men de fundamenten van het station tegen wat een extra klus opleverde kon hij mij melden. Het station was daar geplaatst voor een geplande uitbreiding van Berkel, echter is die pas een aantal jaren terug gerealiseerd... de huidige halte west-polder is iets richting Rotterdam geplaatst. grt, een Berkelaar
Heimen Stoffels7 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ja ok, maar er moet toch een reden zijn geweest waarom ie nog zolang open bleef terwijl de meeste van dit soort stations dichtgingen in de jaren 30...
Antwoord webmaster:
ja inderdaad, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs te liggen in het feit dat het dan dus centraal gelegen moet hebben, terwijl het dorp berkel op kilometers afstand ligt. er zit nu nog wat industrie in die buurt, misschien dat dat de reden was dat zo'n veraf gelegen halte toch open bleef.
Sjoerd Eeftens7 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Misschien lag het er aan dat er toch een blokpost gevestigd was in het stationsgebouw, en dat er een overweg moest worden bediend. Pas na de automatisering in de jaren 70 is de blokpost vervallen en zijn de overwegen geautomatiseerd. De veiling was in 1972 gesloten en het vervoer was aardig teruggelopen. Op het voormalige emplacement was in die tijd nog sloperij Sideron gevestigd; deze heeft het enig overgebleven zijspoor nog een tijd gebruikt. Er stond een kopbak van een vooroorlogse dieseldrie naast het spoor, bij wijze van directiekeet.
Heimen Stoffels5 nov 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik ken de omgeving van Berkel niet zo goed, maar het lijkt me niet dat de oude halte niet centraal lag. De meeste haltes die niet centraal lagen zijn al vrij jong gesloten, maar Berkel hield het nog vol tot 1965, wat vrij lang is.
Antwoord webmaster:
welke bebouwing ligt er nu in de nuurt dan/. nog steeds nauwlijks iets, dus in 1965 nog minder. beetje verkeerd redeneren: als de halte open bleef zal ie wel centraal hebben gelegen...
Gertjan Stamer26 feb 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Grote fout gemaakt in bovenstaande tekst,RET halte Berkel Westpolder ligt NIET op oude locatie station Berkel...RET bouwsel is ongevver 700 meter zuidwaarts(dus meer richting oude stationsgebouw Rodenrijs).Op oude loctaie station Berkel is hoegenaamd niks veranded.
Antwoord webmaster:
ok dat wist ik niet. ik dacht dat het dezelfde locatie was. die lag ook niet echt centraal in berkel begreep ik...
Gertjan Stamer23 okt 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Eind September 2007 maakt men viaduct op plek vml overweg tbv toegang voor auto's enz.Op 15 December 2008 opent de RET haar haltegebouw,westwaarts van dat spoorviaduct dus en 2e week van Januari 2009 officieel geopend door spoorfeest.De omgeving is zo drastisch veranderd dat nieuwe mensen die hier wonen niet geloven dat hier ooit oud stationsgebouw heeft gestaan...toch maar eens Stationsweb bekijken.
David Schröder13 jul 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Volgens de kilometrering zou deze halte op tussen de overweg Klapwijkselaantje en de firma Sideron gelegen moeten hebben waar tegenwoordig een onderstation en een stellwerk van de Randstadrail staan
jan innemee8 dec 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dit station is beslist later gesloopt dan 1970. In 1974 heb ik nog op de lijn gewerkt (lassen herzien, een dagtaak had je er aan) en stond de keet er schuin tegenover. Bij de Sideron was dezelfde kraan nog in gebruik en lagen de daken van voormalige stroomlijnbakken als beschermdaken boven nieuwe ijzerprofilen. Het was ook de tijd nog dat de assistent-sectieleider Bep R. met een verrekijker in de struiken je lag gade te slaan of je wel je werk goed uit voerde, een eikel eerste klas dus.
Antwoord webmaster:
ik weet niet precies wanneer het gesloopt is, zeker was dat het er in 1980 niet meer stond, daarom had ik 1970 ingevoerd. ik zal de datum wat wijzigen.
Marvin van der Weyde13 nov 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Inmiddels via een oude plattegrond erachter gekomen dat het oude station van Berkel net over de gemeentegrens met Pijnacker lag, net over het water aan het Klapwijkse laantje. De nieuwe RandstadRail halte komt te liggen, aan de Stationssingel, die dan hopelijk al doorloopt tot het spoor :)
Marvin van der Weyde11 nov 2007
Reageer op deze vraag/ opmerking
Is de locatie hetzelfde als waar de toekomstige RandstadRail halte Berkel-Westpolder gebouwd wordt?
Antwoord webmaster:
volgens mij wel, maar ik weet het niet 100% zeker. iemand anders wel?

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1911 (19)
Vertrekstaat 1929 (38)
Vertrekstaat 1940 (87)
Vertrekstaat 1957 (52)
Personeel op dit station

Nieuws

Nog één keer met Hondekop uit 1954 (25 mei 2006)

Stations in de omgeving

Pijnacker (2,5 km)
Berkel en Rodenrijs (2,5 km)
Adrianalaan (2,8 km)
Rotterdam Wilgenplas (4,1 km)
Oude Station (4,6 km)
Delft Zuid (5,8 km)
Zoetermeer (6 km)
Schoolpoort (6 km)
Driemanspolder (6 km)
Nootdorp Oost (6,2 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/berkel