of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Nijmegen Lent

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Nijmegen Lent die wordt toegevoegd aan de pagina.

Natuurlijk wordt je opmerking pas zichtbaar nadat de webmaster er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. In de regel is dit binnen enkele uren.

Oorspronkelijke reactie:
Nick (3 nov 2010)
Het station heette bij de heropening Nijmegen-Lent. Het streepje tussen de beide namen geven aan dat het twee verschillende plaatsen zijn (Nijmegen & Lent). Maar inmiddels heeft de gemeente de naam laten veranderen naar Nijmegen Lent (zonder streepje, wat volgens de NS-naamgeving betekend dat Lent een wijk van Nijmegen is). Deze naamswijziging impliceert duidelijk dat Nijmegen in de toekomst (zodra de Waalsprong af is) het dorpje Lent gaat annexeren. Inmiddels staan er vanaf Arnhem gezien vlak voor Lent al plaatsnaamborden met "Nijmegen". Dat er eerst een streepje tussen de namen van dit station zat, is 's avonds nog goed te zien op de borden. Het streepje is door de lampen in het bord dan nog, onder het blauwe plakkertje door, te zien. Op het vraagstuk waarom de intercity Zwolle-Roosendaal als stoptrein rijdt op Arnhem-Nijmegen (en dus ook Nijmegen Lent aandoet): 1. Dit is nog een gevolg van de oude dienstregeling, waarbij alleen de intercity Arnhem-Roosendaal als stoptrein reed op Arnhem-Nijmegen. Deze is om logistieke redenen (perrontekort op Arnhem) vastgemaakt aan de IC Zwolle-Arnhem(-Nijmegen). 2. De IC Zwolle-Roosendaal kan niet non-stop rijden op Arnhem-Nijmegen, omdat dat of een stop van ruim 12 minuten op Arnhem of Nijmegen zou betekenen (waar op beide stations geen ruimte voor is), of het verlies van aansluitingen ten noorden (Zutphen, Deventer, Zwolle) van Arnhem of ten zuiden ('s-Hertogenbosch, Tilburg, Roosendaal) zou betekenen. 3. Met de Stadsregio Arnhem Nijmegen is (tegen financiƫle betaling) afgesproken dat er overdag 4 stoptreinen op Arnhem-Nijmegen moeten rijden. Hierdoor rijdt nu ook de sprinter Zutphen-Arnhem door naar Nijmegen. In 2013, als station Arnhem en de Hanzelijn klaar zijn, gaat de dienstregeling op de schop en is het de bedoeling dat deze intercity weer als intercity gaat rijden. Alleen de Stadsregio wil deze intercity dan nog wel op Elst laten stoppen.
reactie webmaster: Die naamgeving is ook logischer, want een dubbele naam met een streepje wordt nooit gegeven (tenminste ik ben geen andere gevallen tegengekomen) wanneer er in een van de plaatsen al een ander station te vinden is. Overigens wordt er in de media nogal eens slorig mee omgesprongen, dan zie je bijvoorbeeld Amsterdam-Sloterdijk staan. weet je misschien een preciese datum van de naamsverandering, dan neem ik het hier ook op.

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina