Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Zeist

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Zeist die wordt toegevoegd aan de pagina.

Oorspronkelijke reactie:
Sjoerd Eeftens (13 apr 2011)
Wat de heer Van den Akker schrijft is niet geheel juist. Ik heb het bouwbestek inclusief de aanbesteding, de inschrijvingen en de gunning aan het Spoorwegbouwbedrijf ter waarde van fl 293.827,20 gered uit een opgedoekt archief, met tekeningen en al. Er is blijkens de correspondentie zelfs discussie geweest of het geschikt zou moeten zijn voor dubbelspoor (zoals de gehele lijn Bilthoven - Zeist) en voor elektrificatie. Uiteindelijk werd het een enkelsporig viaduct, km 4.910. Het viaduct is inclusief spoor opgeleverd in 1968 en is in het oorspronkelijke tracé gebouwd. De wekelijks nog gebruikte oude lijn werd over een tijdelijk noodspoor aan de oostzijde geleid en dat bleef tot de oplevering liggen. Op een zaterdag (geen treinverkeer) werd het oude spoor omgelegd over het nieuwe viaduct! In 1969 kwam de gemeente Zeist erachter dat de NS geen bouwvergunning had aangevraagd! Er is waarschijnlijk niet vaak meer overheen gereden, dat klopt, maar Zeist werd pas in 1972 gesloten voor goederenvervoer. Intussen lag ook het A28 tracé er jaren lang ongebruikt bij en toen er uiteindelijk een snelweg lag, werd het viaduct niet meer gebruikt door treinen en werd het gehele baanvak opgebroken en nog weer later (want je weet nooit) grotendeels verkocht. Er is correspondentie geweest over het omleggen van nutsleidingen over het viaduct. Over een NAVO-leiding staat er niets in, maar dat was ook geheim. De laatste correspondentie gaat over de beschadiging van het viaduct door de jeugd (1973 en 1974) waarbij Rijkswaterstaat de NS aanspreekt op de nog steeds bestaande onderhoudsplicht. Het tracé voor de A28 is dan nog niet ontgraven! Er ligt een soort kuil onder waarin de jeugd kennelijk vrij spel heeft.
reactie webmaster: ik ben blij dat ik die reageer op elkaar optie heb opgezet, erg handig, bijna alle reacties zijn wel reacties op een ander bericht. nu wordt het meteen doorgestuurd naar de vraagsteller. bedankt voor je informatie. erg verhelderend (zoals altijd ;-) ).

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina