of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Leiden Heerensingel

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Leiden Heerensingel die wordt toegevoegd aan de pagina.

Natuurlijk wordt je opmerking pas zichtbaar nadat de webmaster er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. In de regel is dit binnen enkele uren.

Oorspronkelijke reactie:
Frank Kouwenhoven (4 sep 2014)
Bij dit station liee een (goederen)spoor door, over de straat naar een losweg aan de singel. Daar was destijds ook een kraan gesitueerd om goederen van binnenschepen op spoorwagens te laden en andersom. Het verhaal gaat dat tijdens de oorlog op deze plek raketten van de Wehrmacht werden geladen op schepen die over de Oude Rijn, waar de singel mee in verbinding stond, naar Katwijk werden vervoerd om daar in de lanceerinstallatie in de buurt van Wassenaar te worden afgeschoten richting Engeland. Dit vervoer van raketten zou de reden voor de geallieerden zijn geweest om het hoofdstation van Leiden te bombarderen. Via dat station werden de raketten per spoor uit Duitsland aangevoerd en aldaar begon de verbindingsbaan met station Heerensingel. Ik heb dit verhaal van horen zeggen en ik ben benieuwd of er feiten bekend zijn die dit kunnen onderbouwen. Overigens hebben de bombardementen op het station zelf nauwelijks effect gehad. De omgeving daarentegen wel.
reactie webmaster:

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina