of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Breda

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Breda die wordt toegevoegd aan de pagina.

Natuurlijk wordt je opmerking pas zichtbaar nadat de webmaster er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. In de regel is dit binnen enkele uren.

Oorspronkelijke reactie:
Sjoerd Eeftens (30 aug 2009)
Boudewijn verwijst naar het eerste station van Breda dat op 1 mei 1855 werd geopend, net buiten de vesting, ten westen van de Mark op Princenhaags grondgebied bij km 23.2 Rsd - Bd. Het gebouw is te zien op deze site onder de fotonummers 12, 27 en 63. De toenmalige AR bouwde het station zeker niet als noodgebouw, al was het opgetrokken als houtskelet. Dat moest toch omdat het snel moest kunnen worden afgebroken, staande binnen het schootsveld van de stad. Het lag zeer dicht bij de noordelijke waterpoort van Breda en dicht bij het centrum. De SS-ingenieurs bouwden het latere SS-station (ook houtskelet!) echter op een voor de reizigers lastig bereikbare plaats op de geslechte wallen achter het Kasteel van Breda en achter het stadspark Valkenberg (huidige locatie). Het AR-station dat inmiddels werd uitgebaat door de GCB, deed dienst tot 11 maart 1866 toen de GCB doorreed naar het SS-station. Het gebouw heeft als viervoudige woning gediend tot de sloop in 1968.
reactie webmaster:

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina