of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Visvliet

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Visvliet die wordt toegevoegd aan de pagina.

Natuurlijk wordt je opmerking pas zichtbaar nadat de webmaster er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. In de regel is dit binnen enkele uren.

Oorspronkelijke reactie:
Anne Koop (21 jan 2005)
Doek valt voor station Visvliet (NVHN)
VISVLIET- Een kleine stenen eiland tussen de koolzaadvelden, akkers en weilanden. Dat is station Visvliet. Vrijdagmiddag drie uur, behalve op de stationsklok, die staat al tijden stil op één uur. Het is er koud en winderig. Op het geloei van de wind en gekwaak van kikkers na, is het stil. Het is die verlatenheid die de Nederlandse Spoorwegen heeft doen besluiten het kleinste stationnetje van Nederland, ruim twee kilometer van het dorp waaraan het zijn naam dankt, op te heffen. Het was niet langer de moeite waard om nog te stoppen voor de veertig reizigers uit Visvliet en omgeving, die dagelijks van de trein gebruik maken. Velen zullen zich er ongetwijfeld het hoofd over hebben gebroken. Wat heeft de (toen nog) Staatsspoorwegen ooit bezield hier een station neer te zetten? Toen de lijn Groningen-Leeuwarden op 30 mei 1866 feestelijk werd geopend, was er niet eens een station Visvliet. Pas in 1891, dertig jaar later, kwam er alsnog een halteplaats bij Visvliet. Wat daarvoor de reden was, is nooit bekend geworden. Vermoedelijk had het te maken met het toenmalige beleid zoveel mogelijk halteplaatsen aan een spoorlijn te hebben. Curieus was ook de naam ‘Visvliet’ omdat het gebouw werd neergezet op het grondgebied van de gemeente Grootegast. Het hoge witte stationsgebouw, eveneens daterend uit 1891, heeft het honderdjarig bestaan niet meer kunnen vieren. In 1983 viel het ten prooi aan de slopershamer, daarbij geholpen door de dorpsjeugd van Visvliet. Met buldozers werd een einde gemaakt aan de laatste oorspronkelijke stationsgebouw van de lijn Groningen-Leeuwarden..
reactie webmaster:

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina