of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Berghem

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Berghem die wordt toegevoegd aan de pagina.

Natuurlijk wordt je opmerking pas zichtbaar nadat de webmaster er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. In de regel is dit binnen enkele uren.

Oorspronkelijke reactie:
Sjoerd Eeftens (21 sep 2010)
Wacht effe hoor. Het station en het inhaalspoor (zo heet dat) dateren beide van de aanleg. En het inhaalspoor werd uiteraard bij het station gelegd. Om een bruikbaar inhaalspoor te hebben moest er voldoende afstand zitten tussen twee overwegen (minimaal 500 m in die tijd, nu wordt 750 m genomen) dus dat kon niet overal. De combinatie station/inhaalspoor komt nog steeds veel voor op enkelsporige lijnen. Dat was toen niet alleen handig voor kruisende treinen, maar er was dan toch al loketpersoneel dat dan ook de wissels en seinen kon bedienen. De losplaats te Berchem kwam later. Daarvoor moest je vaak lang en flink zeuren bij de minister. De spoorwegmaatschappij zelf was niet bijster snel geïnteresseerd maar luisterde wel naar de minister die er dan een zakje geld bij deed. De gemeente deed dat soms ook in de vorm van een om niet (gratis) ter beschikking gesteld perceel grond voor de losweg. Bij ons in Prinsenbeek (station Princenhage) wachtte men bijvoorbeeld (vergeefs) 35 jaar op een losweg.
reactie webmaster:

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina