Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
Stationsweb jaaroverzicht 2003 (Stationsweb - 31 dec 2003)

Stationsweb jaaroverzicht 2003

Stationsweb - Wichor Bramer - 31 dec 2003

Dit is het eerste exemplaar van een jaarlijks terugkerend fenomeen. Aan het eind van het jaar wordt door verschillende instanties een jaaroverzicht gegeven. De bekendste zijn natuurlijk de jaaroverzichten van het NOS journaal, maar er komen er steeds meer bij. Om niet achter te blijven start stationsweb ook met een jaaroverzicht, dat vanaf nu ieder jaar zal verschijnen.

Stationsweb Jaaroverzicht 2003

Stationsgebouwen

Gesloopt

In het voorjaar van 2003 werd de voorbouw van station Uitgeest gesloopt. Kaart verkoop en dergelijke vinden sindsdien plaats vanaf het middenperron. Bij de sloop zijn naar verluid restanten tevoorschijn gekomen van het eerste station. In mei is begonnen met de sloop van het reeds lang leeg staande voormalig stationsgebouw van Zwaagwesteinde. De plaatselijke vereniging Dorpsbelangen had actie gevoerd voor sloop. Opvallend omdat juist veel plaatselijke organisaties in dorpen waar er sprake van is dat het stationsgebouw gesloopt zal worden dit proberen tegen te gaan. Een woordvoerder van de vereniging geeft aan dat de eerste optie ook was te komen tot hergebruik, maar omdat de NS het gebouw liet verloederen veranderde de intentie van hun acties. Dit heeft blijkbaar succes gehad.

Nieuw gebouwd

Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 14 december 2003 zijn er twee stations toegevoegd. De inrichting van deze stations vond plaats in de loop van 2003 en is op de voet gevolgd door stationsweb. In het nieuwbouwgebied Leidsche Rijn bij Utrecht is het eerste van een serie stations verrezen, Utrecht Terwijde. Dit is echter een noodstation, waarvoor recentelijk alweer een sloopvergunning is aangevraagd. Ten westen van Tilburg is een nieuw voorstadsstation verrezen, Tilburg Reeshof. Een dag na de ingebruikname werd het echter alweer gesloten vanwege verzakte perrons. In Amersfoort is een tweede ingang gebouwd aan de noordzijde van de voetgangersbrug. Na de veranderingen bij station Lage Zwaluwe ten gevolge van de aanleg van de HSL- Zuid aldaar is een nieuwe luchtbrug in gebruik genomen. De voetgangersbrug over het spoor en de HSL bij Breda Prinsenbeek heeft de gemoederen in het Brabantse behoorlijk bezig gehouden.

Andere bestemming

In het leegstaande stationsgebouw van Santpoort Noord komt een muziekschool. In het voormalig station van Borne komt een pizzeria die het treinrezigers mogelijk maakt reeds tijdens hun reis een pizza te bestellen, en dan bij aankomst op het station af te halen. In Friesland worden twee voormalig stationsgebouwen gerestaureerd: Tzummarum en Marrum- Westenijkerk. Station Tzummarum is dit jaar grondig gerestaureerd en huisvest een bedrijf. In het retiradegebouwtje komt een tentoonstelling over de spoorlijn. In station Beilen komt een videotheek. Verschillende stations gaan dienst doen als kinderopvangruimte, waaronder Gouda Goverwelle.

Plannen voor nieuwe stations:

Een aantal nieuwe stations krijgt steeds vastere plannen. Helmond Brandevoort wordt het vierde station van Helmond. Op de plaats van de oude stopplaats Gaanderen zou weer een nieuwe halte kunnen komen. In Purmerend Weidevenne wordt hard gelobbyed, evenals in Barneveld waar bij Barneveld Noord aan het spoor tussen Apeldoorn en Amersfoort mogelijk een transferium komt te liggen. Van Amersfoort Vathorst zijn de eerste tekeningen gepubliceerd. Verder staan op touw stations in Hoevelaken en Twello.

Afgeblazen projecten:

Een aantal stations lag op de ontwerptafel maar gaat toch niet door: Op de plaats van de voormalige halte Kleine Koppel zou bij de Koppelpoort in Amersfoort een treinhalte Amersfoort Koppel worden aangelegd die de afstand station- binnenstad aanzienlijk zou verkleinen. De halte Molenhoek zou een spilfunctie in het KAN netwerk kunnen worden maar is afgeblazen. Een halte in Maarheeze heeft volgens de spoorwegen weinig perspectief.

Stations die zullen worden vernieuwd

Jubilea:

Belangrijke besluiten:

Infrastructurele projecten:

Veranderingen aan de website

3 januari: Pagina toegevoegd voor overzicht van stations per lijn
15 februari: Nieuwsarchief aangelegd
18 november: Nieuwe lay-out in gebruik
groei: 1 jan 2003: 741 stations, ongeveer 3000 fotos;
31 december 2003: 1280 stations, 6033 afbeeldingen