Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Santpoort Noord - afbeelding 49 station Santpoort Noord

stationsgebouw (1958)
De opzet van haltegebouw Santpoort Noord is eenvoudig: een hal met twee reizigersloketten en een wachtkamer, en tevens een accommodatie voor het personeel. Toch heeft het een bijzondere uitstraling doordat aansluiting is gezocht bij de hoogteverschillen in het duinlandschap. Stijgende en dalende dakvlakken lijken een voortzetting te vormen van de duinenrij. Om de ingang te markeren is de toegangsdeur gevat in een betonnen portaal vergelijkbaar met dat van Oldenzaal. Voor het overige is de voorgevel transparant door toepassing van een staalskelet en afwerking met glas. Een gekleurde betonband met sterke plastische werking geeft de voorgevel een bijzonder accent. Het aantal materialen is beperkt, zodat een mooie, natuurlijke structuur is ontstaan. Het houtwerk is nu opvallend helderblauw geschilderd. De vormgeving van het perrongebouw aan de overkant van de spoorbaan is vrijwel identiek. Het gebouw is tegenwoordig afgesloten. Alleen de wachtruimte is vanaf de perronzijde toegankelijk. Kaartverkoop vindt plaats via automaten.

Afbeelding toegevoegd op 25 okt 2020

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Kees van de Meene ©
Een liefhebber van spoorwegen en stationsgebouwen, die reeds sinds de jaren 50 de Nederlandse infrastructuur systematisch heeft gefotografeerd. Auteur van diverse boeken.
Foto's in hogere resolutie zijn aan te vragen via de NVBS (fotobureau@nvbs.com) Fotonummer 09410
Meer afbeeldingen van Kees van de Meene ©

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1958