of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Rotterdam Hofplein - afbeelding 36 station Rotterdam Hofplein

stationsgebouw II (1953)
In Rotterdam kwamen sedert 1953 vier nieuwe (of vernieuwde) stations tot stand: Noord, Zuid, Hofplein en Centraal. De moeilijke situering van Hofplein werd met doortastend vernuft overwonnen: een ruime stationshal werd geplaatst vóór de spoorbaan Dordrecht-Rotterdam Centraal en een korte tunnel en trap geven van deze (loketten)hal toegang tot het Hofplein-perron, de dienstvertrekken en het restaurant, met zijn zitje buiten en zijn hoog uitzicht over de omgeving. De hal zelf valt op door haar kleurwerking en haar rijke afwisseling van materialen. Wanden van gele en van rood-Groninger baksteen, een wit, geel en blauw beschilderd cassettenplafond, blauwe pilaren vóór de hoge glaswand en toegangen tot de tunnel in geaderd witmarmeren omlijsting met daartussen travertinplaten. Toch doet het geheel geenzins overdadig aan. De vormgeving is strak en doelmatig, kalm en waardig.

interieur

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 9.5 gegeven.
Bron: Bonas : Overzicht Nederlandse Architectuur
Meer afbeeldingen van Bonas : Overzicht Nederlandse Architectuur

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

brenda17 apr 2013
Mijn vader, was in die jaren hoofdopzichter , ik ging 3keer in de week tussen mijn schooltijd een appel brengen, dan riepen de bouwvakkers (Arie daar is je dochter met je appel) Nergens kan ik terug vinden dat er ook een grote staking is geweest, waar ook de bouw van vroom dreesman werd stilgelegd. Mijn vader die partij trok voor de mensen die onder hem werkte , kreeg toen ook haast ontslag. Als ik nu in 2013 langs het nieuwe station loop, wat ik natuurlijk ook in aanbouw heb gezien, moet ik toch altijd aan de jaren 50denken, zie ik mijn pa, die ook nog af en toe een bokswedstrijd in odeon deed, beroemde piet oorschot die af en toe langs kwam, luc van Dam , Bep v Klaveren. Jammer genoeg heb ik geen plattengronden meer, natuurlijk wel gezien. Denk dat U aan al de informatie weinig hebt, maar ikzelf ben bezig met oud R,dam in mijn biografie over deze stad. Groetjes Brenda.
Frank Kouwenhoven5 nov 2010
Ik ben niet bekend met de details van de locatie Hofplein, maar deze foto moet uit de jaren vijftig zijn, al was het alleen maar op basis van het voormalige NS logo boven de klok. Mijn inschatting is dat de foto van kort na de opening is. (1953?)
Antwoord webmaster:
ja hoe ik hier nu aan 2005 kom? foutje bij het uploaden, ik dacht waarschijnlijk een andere foto bij de hand te hebben.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1951

1953

1955

1956

1957