of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Nijmegen Lent - afbeelding 1 station Nijmegen Lent

stationsgebouw II (1942)
Een echt gebouwtje kwam er pas in 1914. Een echt succes werd de halte echter niet. De halte werd in 1934 gesloten. Richting Arnhem stapten wel wat reizigers in. In de richting Nijmegen werd alleen van de trein gebruik gemaakt als de pont niet voer als gevolg van ijs of hoog water.

Wrang genoeg is dat de halte zijn glorietijd kende in de tweede wereld-oorlog toen de spoorbrug over de waal was gebombardeerd. Van 10 juni 1940 tot 12 november 1940 en in 1944 toen de brug voor de tweede keer werd gebombardeerd moesten reizigers richting Nijmegen noodgedwongen in Lent uit stappen en te voet via de pont naar Nijmegen. Het oude gebouwtje was nog niet gesloopt en kon nog worden gebruikt. Na de oorlog is de halte niet meer gebruikt en in 1960 verdwenen de perrons, nadat eerder het gebouwtje al was geslopt..

Foto van de Halte Lent genomen in 1940-42, toen de halte als kopstation fungeerde omdat de spoorbrug over de Waal richting Nijmegen was opgeblazen.

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
3 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 8.7 gegeven.

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Ton Verhulsdonck26 feb 2018
De Loc die getoond wordt in Lent heeft toch ook nog in Nijmegen op het station bij de Willemsweg gelopen.Als kind mocht ik de Loc-cabine kijken en kolen op het vuur gooien.Een geweldige herinnering.
Frans13 okt 2011
De afbeelding 1 is Halte Lent. Er is in Lent nog een tweede halte geweest die in juli 1944 werd geopend, in september 1944 werd gebombardeerd door de Engelsen en afgebroken door de Amerikanen. Zie het verslag van Henk Derksen uit de Kouden Hoek in Lent op deze site over Halte Termion.
Han Lefering24 nov 2009
Op de foto de loc 3737. Deze loc bevindt zich in het Spoorwegmuseum.
frans24 nov 2009
De Halte Thermion. Henk Derksen in 1928 geboren in de Koude Hoek, Griftdijk Noord te Lent heeft de Halte Thermion gekend. Hij zegt "Na de bevrijding van Lent, 20 september 1944 was Lent frontgebied. De Amerikanen bouwden een stelling achterin onze boomgaard die grenst aan de spoordijk ter hoogte van Thermion. Zij beschoten vanachter de spoordijk de Duitsers in Bemmel en verder. Om zich te verschansen sleepten zij bielzen en lange houtenbalken maar ook sofa's en potkachels naar hun deels ondergrondse stelling. Het kan goed zijn dat die balken van de Halte Lent waren. Dat bewoners daar hun brandhout hebben weggehaald acht ik onwaarschijnlijk" (november 2009 FM)
Wibe van Klaveren29 apr 2008
Een zeer interessante ontdekking om mijn ouderlijk huis terug te zien. Momenteel bestaat het pas nog steed en wordt bewoond door mijn ouders. Ik heb absoluut een aantal foto's hoe het huis er nu uitziet. Zodra ik deze heb gevonden zal ik deze doorsturen. Groetjes Wibe van Klaveren
Antwoord webmaster:
ik ben heel benieuwd, want bij mijn weten is dit gebouw al lang gesloopt.
Marco28 jan 2007
Vandaag heb ik in een oud boekje in een antiquariaat twee foto's gezien van dit oude stationnetje. Die probeer ik nog digitaal te maken. Het houten gebouwtje stond ten noorden van de spoorbrug met Nijmegen. Vanaf de Oosterhoutsedijk liep een paadje met een enkele zigzagbeweging naar het station, dat dus stond pal ten noorden van dit viaductje. Prachtig om dit te ontdekken!

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1940

1942