of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Heemstede- Aerdenhout - afbeelding 8 station Heemstede- Aerdenhout

stationsgebouw I (1956)
Twee aparte gebouwtjes aan weerszijden van de spoorbaan gebouwd. Op het ene staat de naam Heemstede, op de andere Aerdenhout. In beide gebouwtjes zijn trappen naar beneden naar een tunneltje onder de spoorbaan voor voetgangers en fietsers.

Straatzijde met spoorwegovergang. Duidelijk zijn er werkzaamheden zichtbaar. Mogelijk houden die verband met het omhoog brengen van het spoor waardoor de foto midden jaren '50 genomen zou moeten zijn.

De aanleg van het dijklichaam voor de verhoogde spoorbaan is medio jaren 50 begonnen. Pas na 31 augustus 1957, toen de blauwe tramdienst was gestaakt konden de hulpsporen worden aangelegd. Vervolgens is het ontbrekende deel in het dijklichaam (waar de trambrug over het spoor ging, dit is iets ten zuiden van het huidige viaduct over de Westelijke Randweg)aangelegd. De hulpsporen waren iets naar het westen verschoven, waarbij na het gereedkomen van het viaduct over de Z.voorstelaan eerst Leiden-Haarlem hoog werd gereden, het lage hulpspoor Leiden-Haarlem werd toen afgebroken zodat er plaats was voor het afwerken van het viaduct zodat ook Haarlem-Leiden hoog kon worden gereden.

Uiteindelijk is het gehele spoor iets oostwaarts verlegd, hetgeen te zien is als je naar de Leidse kant kijkt: het spoor buigt op het dijklichaam iets af, terwijl de oude lijn daar destijds kaarsrecht liep. Het is ook te zien aan de twee voorpleinen die sinds het nieuwe station veel duidelijker van omvang verschillen dan in de oude situatie.

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 9.5 gegeven.
Bron: Huub van Meurs
Meer afbeeldingen van Huub van Meurs

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1950

1956

1958