Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Goes - afbeelding 80 station Goes

stationsgebouw II (1983)
Het gemeentebestuur van Goes wilde de stationsomgeving een stedelijker en levendiger karakter geven door een kloek stationsgebouw gecombineerd met busstation te laten ontwerpen. Omdat een groot station niet nodig was, is er een combinatie van NS-station, PTT-gebouw en kantorencomplex neergezet. Deze kantoren bevinden zich op de eerste en tweede verdieping van het gebouw. Een nadeel voor de Spoorwegen is dat het station op deze wijze geïntegreerd is in het bouwvolume en minder herkenbaar is als NS-station. De muren zijn opgetrokken uit witte splitblokken. Betonnen, goed zichtbare dragers ondersteunen een eveneens betonnen kap die enigszins overhuift. Zij verdelen het symmetrische front vanaf de eerste verdieping in vijf panelen, het breedste paneel in het midden, waaronder de ingangspartij. De panelen zijn gevuld met vlakken van vensterglas en vlakken van eternietplaten in de kleuren rood, blauw, grijs en wit, een compositie van Bob Bonies. Op deze manier zijn architectuur en beeldende kunst versmolten. In dit ontwerp is zichtbaar gemaakt dat beton als bouwmateriaal geen zwaar en lomp resultaat behoeft op te leveren. Het lichte beton in combinatie met het kleurige front levert een fleurig geheel op. Links in het gebouw is een afdeling van de PTT gevestigd en rechts is het ontvangstgebouw van de NS ondergebracht. De hal en trapwanden zijn afgewerkt met blauwe, ruwe tegels. Achter de leuningen loopt een strook van gladde oranje tegels. Naast de hal is de restauratie en in de kelder een stallingruimte voor achthonderd fietsen.

Afbeelding toegevoegd op 16 jan 2021

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Kees van de Meene ©
Een liefhebber van spoorwegen en stationsgebouwen, die reeds sinds de jaren 50 de Nederlandse infrastructuur systematisch heeft gefotografeerd. Auteur van diverse boeken.
Foto's in hogere resolutie zijn aan te vragen via de NVBS (fotobureau@nvbs.com) Fotonummer vdM50244
Meer afbeeldingen van Kees van de Meene ©

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1980
19821983