of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Eindhoven - afbeelding 5 station Eindhoven

stationsgebouw I (1880)
type: SS 3e klasse
Heeft verwantschap met het type tweede klasse. Hoge middenrisaliet die vrijwel gelijk is aan het middendeel van een middenrisaliet van een tweede klasse station. Aan weerszijden hiervan een korte vleugel, overgaand in een iets terugstaande eindvleugel die als regel een blinde muur heeft, soms met deuren. De daken zijn met zink gedekt. De perrongevel is identiek met de voorgevel, doch heeft geen halfronde versiering. De beganegrondse deuren en vensters (ruimte voor de stationsdienst) hebben rondbogen, de verdiepingsvensters segmentbogen.Heeft in beide eindvleugels twee grote deuren.

Schilderij van Vincent van Gogh. Op de achtergrond is vaag maar toch goed te herkennen het eerste Eindhovense station zchtbaar met een rookpluim van een zojuist vertrekkende trein.

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
12 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 5 gegeven.
Deze afbeelding in hogere resulutie downloaden (735 x 519).

Bron: Eindhoven in beeld
Catalogusnummer 15311
Meer afbeeldingen van Eindhoven in beeld

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Ad Joosen22 jun 2015
Het schilderij zal misschien niet veel mensen aanspreken als kunstopject maar volgens mij heel belangrijk om een beeld te krijgen van Eindhoven in die tijd.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1880