of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Den Helder - afbeelding 26 station Den Helder

stationsgebouw II (1958)
Een laag gehouden gebouw met zeskantige hoofdvorm dat aan de voor- en achterzijde in een punt uitloopt. Heeft daardoor aan beide kanten iets van een boeg van een vaartuig. Welke indruk nog wordt versterkt door de kunstige als baken gebouwde toren, voor het gebouw die de functie van schoorsteen heeft. Het lijkt alsof er een schip voor anker ligt. Er zijn nog meer aanknopingspunten met de zeevaart. In het gedeelte van het vouwschaaldak boven de hal laten aan iedere zijde zes patrijspoorten het licht door. De vloer bestaat uit grinttegels die dusdanige figuren bevatten dat men met enige fantasie de indruk krijgt op een schelpenstrand te lopen. Misschien mogen we ten aanzien van het aan de binnen zijde fraai, geel gekleurde waaierdak, in dit verband wel aan een bijzondere korte spitse golfslag denken. Bron: Nieuw Spoor 1958


Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 9 gegeven.
Bron: Peter Collet
Meer afbeeldingen van Peter Collet

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Frits Leenders30 jul 2011
Op de foto gedateerd 1959 missen de twee waterspuwende zeehonden,terwijl deze wel op foto's staan uit 1958
Antwoord webmaster:
ik heb er ook 1958 van gemaakt die zullen vrij snel geplaatst zijn dan.
Han Lefering30 nov 2008
Achter de ramen bevinden zich van links naar rechts: de opslagruimte voor bagage en het bagagekantoor, vervolgens de keuken en tenslotte het kantoor van de stationchef. Daarnaast een gang lopende vanaf de toegangsdeur naar het eerste perron en eindigend aan de andere kant met een deur naar de stationshal. Aan de andere kant van de gang het plaatskaartenkantoor met apart kantoortje voor de comptabel ambtenaar en daarnaast post T met AR-tableau. Op dit tableau een grendel voor het geven van toestemming aan de brugwachter te Koegras om de brug te openen. In het midden van het gebouw loopt de stationshal (zie lichtkappen)van de straatkant tot het perron. Tenslotte naast de stationshal de restauratie.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1950

1955

1956

1957

1958

1959