of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Alkmaar - afbeelding 32 station Alkmaar

stationsgebouw (1950)
type: SS 3e klasse
Heeft verwantschap met het type tweede klasse. Hoge middenrisaliet die vrijwel gelijk is aan het middendeel van een middenrisaliet van een tweede klasse station. Aan weerszijden hiervan een korte vleugel, overgaand in een iets terugstaande eindvleugel die als regel een blinde muur heeft, soms met deuren. De daken zijn met zink gedekt. De perrongevel is identiek met de voorgevel, doch heeft geen halfronde versiering. De beganegrondse deuren en vensters (ruimte voor de stationsdienst) hebben rondbogen, de verdiepingsvensters segmentbogen.Heeft een kleine deur in de rechtereindvleugel.


Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 bezoeker heeft deze afbeelding het cijfer 7 gegeven.
Bron: Peter Collet
Meer afbeeldingen van Peter Collet

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

Han Lefering15 nov 2008
Dit is een vereniging tegen het gebruik van alcohol.
Antwoord webmaster:
Ja dat weet ik ook wel, vond de naam alleen zo grappig omdat de term alcohol er niet in voorkomt. Vandaar dat ik mij in mijn vorige antwoord van een smiley bediende, als teken dat het niet serieus bedoeld was.
Han Lefering14 nov 2008
In het bakstenen aanbouwsel voor de lifttorens van de luchtbrug is ondermeer de werkplaats van de wagenmeester, was-en kleedruimte voor de rijtuigpoetsers, ketelruimte voor de cv en een SOV-kantine gevestigd. SOV betekent Spoorweg Onthouders Vereniging. In deze kantine kan men tegen diensttarief eten en drinken verkrijgen. Het gebouwtje op het pleintje is een wachtruimte van de NACO. Achter de eeste bus bevindt zich de restauratie en dienstruimtes van de NACO. In de gebouwen daanaast zijn werkplaatsen en kantoren van de diensten van Seinwezen, Brugonderhoud en Weg en Werken gevestigd.
Antwoord webmaster:
Spoorweg Onthouders Vereniging... zijn dat mensen die zich van de spoorwegen onthouden (dus nooit met de trein reizen) of mensen die allerlei weetjes over de spoorwegen verzamelen en opslaan in hun geheugen? ;-)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1950

1954

1955